Najnovije

BRISEL SE OGLASIO: Kupe ruske zasluge, a neće to da priznaju

Brisel se nada da će najavljeni prekid vatre u Nagorno-Karabahu biti sprovođen na terenu, izjavio je danas portparol Evropske unije.

Prema njegovim rečima, države članice, ali i međunarodni partneri veoma intenzivno se bave tim pitanjem, kao i šefovi država koji su ove nedelje o Nagorno-Karabahu razgovarali i u UN, prenosi londonski Gardijan.

On je na konferenciji za novinare rekao i da će zemlje članice doneti odluku o narednim koracima u ovom kontekstu „kada budu imali pun uvid u razvoj događaja na terenu”.

„Očekujemo trenutni prekid neprijateljstava, a takođe očekujemo da Azerbejdžan prekine tekuće vojne aktivnosti. EU veoma pažljivo prati situaciju”, naveo je on.

Dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima, postignut je danas uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta.

„Razgovori između azerbejdžanskih zvaničnika i jermenskih vlasti u otcepljenom regionu o njegovoj „reintegraciji” u Azerbejdžan trebalo bi da se održe sutra u azerbejdžanskom gradu Jevlahu.

Dogovorom je predviđeno povlačenje jermenskih vojnih jedinica i opreme iz Nagorno-Karabaha, kao i razoružavanje lokalnih odbrambenih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Dan ranije Azerbejdžan je pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu i upotrebio jaku artiljerijsku vatru na tamošnje jermenske položaje.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povređene desetine ljudi, prenosi Tanjug.

Ombudsman Nagorno-Karabaha Gegan Stepanjan rekao je danas da su 32 osobe, uključujući sedam civila, ubijene, a više od 200 ranjeno.

PRIČA SE PRIČA DA RUSI DOLAZE: Pod velom tajne stigao ruski helikopter u Srbiju

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA