Најновије

БРИСЕЛ СЕ ОГЛАСИО: Купе руске заслуге, а неће то да признају

Брисел се нада да ће најављени прекид ватре у Нагорно-Карабаху бити спровођен на терену, изјавио је данас портпарол Европске уније.

Према његовим речима, државе чланице, али и међународни партнери веома интензивно се баве тим питањем, као и шефови држава који су ове недеље о Нагорно-Карабаху разговарали и у УН, преноси лондонски Гардијан.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да ће земље чланице донети одлуку о наредним корацима у овом контексту „када буду имали пун увид у развој догађаја на терену”.

„Очекујемо тренутни прекид непријатељстава, а такође очекујемо да Азербејџан прекине текуће војне активности. ЕУ веома пажљиво прати ситуацију”, навео је он.

Договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у отцепљеном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима, постигнут је данас уз посредовање руског мировног контигента.

„Разговори између азербејџанских званичника и јерменских власти у отцепљеном региону о његовој „реинтеграцији” у Азербејџан требало би да се одрже сутра у азербејџанском граду Јевлаху.

Договором је предвиђено повлачење јерменских војних јединица и опреме из Нагорно-Карабаха, као и разоружавање локалних одбрамбених снага, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Дан раније Азербејџан је покренуо војну операцију у Нагорно-Карабаху и употребио јаку артиљеријску ватру на тамошње јерменске положаје.

Локални званичници су рекли да су у тим нападима убијене и повређене десетине људи, преноси Танјуг.

Омбудсман Нагорно-Карабаха Геган Степањан рекао је данас да су 32 особе, укључујући седам цивила, убијене, а више од 200 рањено.

ПРИЧА СЕ ПРИЧА ДА РУСИ ДОЛАЗЕ: Под велом тајне стигао руски хеликоптер у Србију

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА