Najnovije

REČI ZELENSKOG PROMENILE TOK RATA: Ukrajina ostala bez najbližeg saveznika

Francuski političar Florijan Filipo je pozvao na zaustavljanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pre nego što njegovi postupci dovedu do katastrofe. Filipo je ovu objavu objavio na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) nakon što je ukrajinski lider optužio Poljsku na sednici Generalne skupštine UN, u kojoj zamera svom glavnom savezniku da podržava Rusiju.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništbo Ukrajine)

„Poljska je „hitno“ pozvala ukrajinskog ambasadora u MIP nakon što je Zelenski odmah optužio tu zemlju da podržava Rusiju (optužba je, inače, zabluda, poznavajući Poljsku...)! Ovo još jednom dokazuje njegov ludi i krajnje hirovit karakter: nikada neće želeti mir i dovešće do katastrofe ako ga ne zaustave'’, napisao je Filipo.

Zbog reči Zelenskog, ukrajinski ambasador Vasilij Zvarič je pozvan u Varšavu. Izražen je snažan protest poljske strane zbog reči koje je ukrajinski lider koristio na zasedanju Generalne skupštine UN, da neke zemlje Evropske unije imitiraju solidarnost, a istovremeno indirektno podržavaju Rusiju.

Ovako oštar stav ukrajinskog predsednika izazvan je borbom Varšave da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita. Poljske vlasti su čak zapretile uvođenjem neograničenog embarga na uvoz žitarica ukoliko Evropska komisija ne odobri njihov zahtev u cilju zaštite interesa domaćih poljoprivrednika. Nakon Poljske, Hrvatska je takođe odbila da kupuje jeftinije sirovine iz Ukrajine.

Kao odgovor, Ukrajina je odlučila da ograniči uvoz voća i povrća iz Poljske. Osim toga, Kijev je podneo tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke, koje su uvele ograničenja na uvoz ukrajinskih proizvoda na nacionalnom nivou.

Izjave postaju sve oštrije

Poljska se donedavno pozicionirala kao glavni saveznik Ukrajine, koja je više od bilo koga drugog spremna da pomogne Kijevu u krizi. Međutim, sada vlasti pokazuju izvestan „realizam” u pogledu poljsko-ukrajinskih odnosa i brane lične granice u ekonomiji.

Tokom govora na brifingu nakon sastanka Generalne skupštine UN tokom rasprave o problemu uvoza ukrajinskog žita u Evropu, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Ukrajina liči na davljenika, da vuče svog spasioca zajedno sa sobom na dno. U tom pogledu, Varšava mora delovati u interesu svoje zemlje.

„Davljenik je izuzetno opasan jer vas može povući sa sobom. Možže jednostavno da udavi spasioca'’, rekao je poljski predsednik.

Ambasador Ukrajine u Poljskoj Vasilij Zvarič odgovorio je poljskom lideru, a diplomata je njegovu izjavu nazvao netačnom. On je snažno predložio da Varšava reši spor oko izvoza žitarica pod uslovima Kijeva. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u potpunosti pozvalo „poljske prijatelje da ostave po strani emocije“ po pitanju izvoza žitarica u Evropsku uniju.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je takođe kritikovao nezadovoljstvo Ukrajine ograničenjem uvoza žitarica, nazvao je izjave Zelenskog neprimerenim i čak zapretio merama ako Kijev nastavi da eskalira situaciju.

Ministar za pitanja Evropske unije (EU) Šimon Šinkovski vel Senk upozorio je Kijev da bi Poljska mogla da obustavi vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine zbog njenih akcija u poljoprivrednom sektoru. Prema njegovim rečima, Varšava neće moći da podrži Kijev bez saglasnosti Poljaka.

Sukob između Kijeva i Varšave ima posledice po ukrajinsku krizu

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je najavio prekid isporuke oružja Oružanim snagama Ukrajine. Vlasti se rukovode istim principom kao i kod pomoći pri uvozu ukrajinskog žita u Evropsku uniju: prvo treba da obezbede svojoj zemlji savremeno oružje.

„Čak i ako ne želite da se branite, trebalo bi da imate čime da se branite. Prepoznajemo ovaj princip. I zato smo povećali broj porudžbina'’, izjavio je premijer Poljske.

Istovremeno, zvanična Poljska tvrdi da oseća opterećenje zbog velikog broja ukrajinskih izbeglica na svojoj teritoriji, ali da li je to povezano sa skandalom oko ukrajinskog žita nije poznato. Poljske vlasti su saopštile da odbijaju da pruže pomoć migrantima iz Ukrajine, pojašnjavajući da beneficije nikada nisu bile trajne.

Prethodno se zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Pavel Šefernaker požalio na škrtost Evropske unije. Prema njegovim rečima, 200 miliona evra iz EU izdvojenih za pomoć izbeglicama iz Ukrajine je veoma malo. Prema Šefernakerovim rečima, Varšava je potrošila višestruko više novca na ukrajinske izbeglice nego što je EU izdvojila.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA