Najnovije

ALARM SA KAPITOLA: SAD poslale milijarde dolara pomoći, a Kijev nema čime da se pohvali

Bela kuća pozvala je američke zakonodavce da odobre zahtev predsednika DŽozefa Bajdena za dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu do kraja meseca kako bi se obezbedio nesmetan priliv pomoći Kijevu. "Računam na dobru procenu Kongresa Sjedinjenih Država", rekao je Bajden.

Američka vlada je izdvojila sredstva za tekuću fiskalnu godinu, koja se završava 30. septembra, objasnio je savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven. Sada su potrebni dodatni resursi od Kongresa do 1. oktobra kako bi se izbegao prekid u snabdevanju pomoći Ukrajini.

Kontinuirana pomoć Kijevu suočava se sa sve većim protivljenjem republikanskih poslanika, posebno u Predstavničkom domu, gde stranka ima većinu. Kritičari tvrde da Vašington ima važnije prioritete od Kijeva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastao se u četvrtak sa članovima Kongresa kako bi lično izneo svoje argumente za nastavak slanja milijardi dolara vredne pomoći. Lider većine u Senatu Čak Šumer je u jednoj rečenici sumirao govor ukrajinskog lidera. "Gospodin Zelenski je rekao: 'Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo rat'".

Zvaničnici Bele kuće održali su dan ranije tajni brifing za kongresmene i senatore i tom prilikom je senator DŽoš Holi ocenio da je politika Bajdenove administracije u Ukrajini bila neuspešna.

"Ako postoji neki put do pobede Ukrajine, ja za njega nisam čuo. Takođe sam čuo da neće biti kraja zahtevima za finansiranje", rekao je republikanac. "Ono što nam je u suštini rečeno je 'Spremite se i izvadite čekovnu knjižicu'. To je novac američkog naroda. Potrošili su 115 milijardi dolara i, do sada, u suštini nemaju čime da se pohvale", rekao je senator.

ŠTA ĆE SAD VUČIĆ? Novi detalji francusko-nemačkog plana za EU

Govoreći za "Foks njuz", Holi je ponovio svoj stav da SAD "ne bi trebalo da troše ni novčić više na Ukrajinu" i pozvao na reviziju sredstava koja su već poslata Kijevu.

Portparol Bele kuće DŽon Kirbi ranije je pozvao zakonodavce da ne blokiraju finansiranje, upozoravajući da je "zaista kritično vreme" da se pomogne Kijevu.

Američki zvaničnici obećali su da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno". Međutim, dugo očekivana kontraofanziva Kijeva, pokrenuta početkom juna, je propala a situacija na terenu navela je Zapad da se priprema za produženi sukob i dovela u pitanje njegovu rešenost da podržava Zelenskog.

POKISLI VUČIĆ NIJE MU NI DO ČEGA: Predsednik Srbije pored Bajdena gde slika govori više od 1.000 reči (FOTO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA