Najnovije

NOVI SRPSKI ARTILJERIJSKI SISTEM: Konačno pred očima javnosti

General Slavko Rakić iz Ministarstva odbrane kaže da će novitet na sajmu biti uglavnom iz oblasti protivavionskih sistema, protivdronskih sistema, bespilotnih letelica i besposadnih platformi.

Partner 2023 (Foto: Jutjub)

Jedanaesti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" počinje sutra i do 28. septembra u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, biće izloženi aduti srpske namenske industrije, ali i drugih zemalja. General Slavko Rakić kaže za RTS da će po prvi put javnost imati priliku da vidi novi artiljerijski sistem, od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i u narednom periodu biti jedan od bitnih aduta na stranom tržištu.

Tokom četiri sajamska dana, u Beogradu će se predstaviti više od 150 domaćih i inostranih proizvođača.

General Slavko Rakić iz Ministarstva odbrane ističe da će, prema dosadašnjim podacima, ovogodišnji sajam biti rekordan po više parametara.

"Više od 7.000 posetilaca i izlagača do sada je prijavilo svoj dolazak, 154 kompanije, što domaćih, što stranih. Stranih je iz 18 zemalja. Takođe, 30 stranih zvaničnih delegacija, od kojih je veći broj čak i na ministarskom nivou. Tako da će ovaj sajam po svim tim parametrima biti mnogo veći nego što su bili u prethodnom periodu, kao i po broju noviteta", ističe Rakić.

Kaže da će novitet na sajmu biti uglavnom iz oblasti protivavionskih sistema, protivdronskih sistema, bespilotnih letelica i besposadnih platformi.

"Biće tu više vrsta novih tipova ubojnih sredstava, počevši od artiljerijskih raketa zemlja-zemlja, zatim PVO raketa zemlja-vazduh i vazduhoplovnih raketa vazduh-zemlja", navodi Rakić.

Naglašava da će po prvi put javnost imati priliku da vidi novi artiljerijski sistem nove generacije, od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta na stranom tržištu.

Premijera novog kapitalnog artiljerijskog borbenog sredstva

Pomoćnik direktora "Jugoimport SDPR-a" Aleksandar Lijaković najavljuje da će to preduzeće prikazati svoje proizvode iz razvoja i proizvodnje i da će sutra biti premijera novog kapitalnog artiljerijskog borbenog sredstva.

"Upotrebili smo 2015. godine izraz da smo razvojem artiljerije ušli u red globalnih igrača. Možda je taj termin zvučao u tom momentu pretenciozno, međutim svih ovih godina imamo kontinuiran razvoj upravo artiljerije, kojim smo uspeli da dođemo na nivo da budemo rame uz rame sa svetskim silama i to prikažemo na svakom koraku", ističe Lijaković.

Kaže da imaju nekoliko velikih ugovora koji se pripremaju u toj oblasti i da će prikaz sistema značajno doprineti ukupnoj efikasnosti.

Lijaković ističe da prikazuju i druge sisteme klasične i raketne artiljerije, kao što je sistem "tamnava", ali i niz sredstava iz oblasti oklopnih vozila - pre svega vozila "miloš 1", "miloš 2", "lazar 3" i "lazanski".

"'Miloš 2" je novo vozilo koje smo razvili, koje upotpunjuje familiju vozila 'miloš' u smislu da je čini još moćnijom, još kvalitetnijom, još više upotrebljivom na vojnom polju. Nadamo se ulasku u našu vojsku", naglašava Lijaković.

Kaže da su tu, naravno, i sredstva iz oblasti raketnih sistema, dronovi, sredstva iz protivdronske borbe...

"Prikazujemo jedan širok dijapazon sredstava koji je obuhvatio sredstva koje su već duže u proizvodnji za našu vojsku i za potrebe izvoza, ali i razvoj koji napreduje. Ono što je jako važno napomenuti, to je da razvoj traje neprekidno, kontinualno. Ulažemo značajna sredstva u razvoj", naglašava Lijaković.

Četvrtog dana sajam će biti otvoren i za građane, a svi koji planiraju da dođu treba prethodno da izvrše onlajn prijavu, nakon čega će dobiti odobrenje i dalja uputstva.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA