Najnovije

KAKVO JE TO ORUŽJE OD KOGA DRHTE AMERIKANCI? Srbija u središtu priče, dobili ga od Kineza

Vest, koju je prvobitno objavio „Vašington post”, da je Kina preko laboratorije „Vatreno oko” koju je Peking poklonio Beogradu, nedavno je odjeknula kao bomba, uzimajući DNK i dešifrujući genetska uputstva sadržana u ljudskim ćelijama. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je početak bioloških sukoba, a na kraju i rata, koji predstavlja ozbiljan problem za ceo svet. Srbija nije jedina zemlja kojoj je Kina poklonila laboratoriju, a Amerika je i ranije upozoravala na takve opasnosti. Sada se iza kulisa igraju igre koje će odrediti sudbinu biološkog oružja.

Kinesko „Vatreno oko“, koje je poklonjeno mnogim stranim zemljama tokom pandemije, privuklo je pažnju zapadnih obaveštajnih agencija usred sve veće zabrinutosti u vezi sa namerama Kine.

Strahuje se da iza kineske velikodušnosti stoje pokušaji da se preko pomenutih laboratorija prikupe vredni biološki podaci o DNK i ljudima širom sveta.

ŠIPTARI OBJAVILI: Dron snimak naoružanih Srba u manastiru Banjska (VIDEO)

Pandemija koronavirusa i testovi koji su se sprovodili u to vreme, zajedno sa zatvaranjem, navodno su pomogli Kini da distribuira mašine za sekvenciranje gena i izgradi partnerstva za genetička istraživanja na mestima gde je Peking ranije imao malo pristupa.

Zbog pandemije, laboratorije Fire Eie su se brzo proširile na četiri kontinenta i više od 20 zemalja, od Kanade i Letonije do Saudijske Arabije, i od Etiopije i Južne Afrike do Australije. Nekoliko njih, poput onog u Beogradu, sada funkcionišu kao stalni centri za genetsko testiranje.

„Korona je bila samo kapija“, rekao je jedan viši američki obaveštajni analitičar koji pomno prati kineski biotehnološki sektor.

Amerika se ranije plašila

Pentagon je prošle godine zvanično naveo BGI kao jednu od nekoliko „kineskih vojnih kompanija“ koje posluju u Sjedinjenim Državama, a procena američkih obaveštajnih službi iz 2021. povezala je kompaniju sa globalnim naporima Pekinga da dobije još više ljudske DNK, uključujući i iz Sjedinjenih Država.

Američka vlada je takođe stavila na crnu listu kinesku filijalu BGI zbog navodnog pomaganja u analizi genetskog materijala prikupljenog u Kini kako bi pomogla vladinom gušenju etničkih i verskih manjina u zemlji.

Američki obaveštajni zvaničnici veruju da su globalni napori Kine u velikoj meri usmereni na ekonomski i biološki poraz Zapada.

BGI u Srbiji

Upravo je kompanija BGI, kako otkriva „Vašington post”, uputila donaciju Beogradu u vidu laboratorije „Vatreno oko”.

Srpski zvaničnici su najavili da sa kineskom kompanijom rade na pretvaranju laboratorije u stalni objekat sa planovima za prikupljanje i skladištenje kompletnih genoma, odnosno genetskih nacrta, građana Srbije.

Reč je o laboratorijama Fire-Eie, koje su u vlasništvu BGI grupe.

Zaključak velike američke studije iz 2021. koju su sproveli američki stručnjaci za oružje je da je interesovanje Pekinga za genetsko oružje delimično vođeno percepcijom Kine kao posebno ranjive ako njeni protivnici prvo razviju tehnologiju.

Kina je ranije najavila planove da postane svetski lider u biotehnologiji do 2035. godine i vidi genetske informacije - koje se ponekad nazivaju "novo zlato" - kao ključni sastojak u naučnoj revoluciji koja bi mogla da proizvede hiljade novih lekova.

SRPSKA VOJSKA KRENULA: Snimljena kolona kod Raške (VIDEO)

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA