Najnovije

KURTI SPREMA PLAN ZA ODSTREL: Jedna strana služba spremna da pomogne za konačni obračun

Premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti uz pomoć jedne evropske zemlje planira da iskoristi tragične nedeljne događaje za realizaciju svojih ciljeva. Jedan od njih je i pokušaj da se preko navodnog učešća potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u događajima u selu Banjska dođe do zabrane rada najjače političke organizacije Srba na Kosovu i Metohiji. I bez toga moglo se naslutiti da će partija koja okuplja praktično sve Srbe s KiM dospeti na Kurtijevu listu za odstrel posle njegove nedavne izjave u Briselu, kada je direktno poručio Srpskoj listi da će „da pate i plate”.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Priština odmah krenula u jednu sistematsku kampanju na unutrašnjem planu. Za „Politiku” kaže da je cilj da se pokaže kako je reč o terorističkoj grupaciji, sa ciljem da je povežu s Beogradom, a da istovremeno i paralelno spremaju udar na Srpsku listu. „To znači da će se u narednom periodu pojaviti zahtevi da se zabrani političko delovanje Srpske liste, da joj se onemogući učešće na bilo kojim narednim izborima kako bi faktor srpskog jedinstva i povezanosti s Beogradom bili eliminisani s političke scene Prištine”, kaže Milovan Drecun.

BANJSKA NA NIŠANIMA! Snajperi, dronovi, opasno stanje

Povod za novi i očekivani napad na Srpsku listu, za koju je na poslednjim izborima glasao ogroman broj Srba, istog dana kada je došlo do pogibije više ljudi u sukobu u Banjskoj, tzv. ministar policije Kosova DŽeljalj Svečlja, našao je u jednom od zaplenjenih vozila gde je navodno pronađena dokumentacija Milana Radoičića i brojne dozvole za nošenje oružja. „Našli smo njegovu dokumentaciju u jednim kolima. Imamo saznanja i da je on bio jedan od vođa grupe”, istakao je on i kasnije je pokazana fotografija snimljena s drona gde se u manastiru u Banjskoj navodno nalazi Radoičić. Vrlo brzo je utvrđeno da je reč o lošoj foto-montaži, ali ta informacija nije objavljena u kosovskoj javnosti.

VANREDNO SAOPŠTNJE! Oglasila se srpska BIA

Ukoliko se realizuje pretnja da se zabrani politički rad Srpske liste, to bi, gotovo je izvesno, imalo veoma loš razvoj događaja i samo bi dodatno radikalizovao situaciju na Kosovu i Metohiji. Na poslednjim izborima pre više od dve godine Srpska lista je partija koja je dobila 96 odsto glasova Srba s KiM i ima otvorenu podršku Beograda.

Iz Prištine su do sada više puta tražili povode za zabranu SL što bi moglo da ima katastrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca. Uprkos brojnim naporima, raznih političara i savetnika iz nekih ambasada da pronađu razloge za zabranu, svi oni bi vrlo brzo bili stavljeni po strani, jer bilo kakvih realnih dokaza koji bi onemogućili rad najbrojnijoj partiji kosmetskih Srba nije bilo.

Ako bi se ovog puta, ipak, ostvario ovaj scenario, tada Srba više neće biti u pokrajinskim institucijama. A ako ih tamo ne bude, onda im preostaju samo vaninstitucionalni načini da štite i čuvaju svoju slobodu i ognjišta. Od kada Srbi na Kosmetu plebiscitarno glasaju za Srpsku listu, ona je neprestano na meti nekih država Zapada, i naravno Prištine, s jednim ciljem – da ako već ne može da se njome upravlja iz inostranstva, da se eliminiše.

Čak i ukoliko ovaj politički avanturizam Kurtija dovede do zabrane, to neće oslabiti otpor srpskog naroda njegovoj okupaciji severa Kosmeta. Priština je nameravala da ukine Srpsku listu i pre nekoliko meseci, ali je tada pod pritiskom Vašingtona i Londona od toga odustala. Albin Kurti je tada nameravao da pod raznim izgovorima pokrene pravnu proceduru za zabranu SL, ali se od toga, bar privremeno, odustalo.

„Ovo je moje upozorenje međunarodnoj zajednici, posebno onima kojima je bilo teško da čestitaju Srpskoj listi na izbornom rezultatu i moja molba Prištini da se urazume, da ukidanje demokratije ne vodi ničemu i da moraju jasno da znaju ko su predstavnici Srba na KiM”, istakao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je da je suština u tome da oni pokušavaju da Srpsku listu proglase za terorističku i dobiju podršku međunarodne zajednice za to. „To je smešna priča za malu decu. Tupava priča koju je neki kreten smislio misleći da može da naudi Srpskoj listi, a naudiće sebi. Oni mogu i da zabrane Srpsku listu, hoće li time da zabrane srpski narod”, upitao je Vučić.

Da ima mnogo razloga za zabrinutost, svedoči i činjenica da u političkim kuloarima u Prištini, bez obzira na to da li je reč o vlasti ili opoziciji, navodi se da je potrebno da se ispita delovanje SL jer, kako kažu, terorističkim aktima koji su posledica ekstremnih stavova ugrožava ustavni poredak. Ukoliko se to konstatuje od strane pravosudnih organa, kažu, treba pokrenuti postupak njenog brisanja iz registra stranaka. Na sastanku koji je održan juče ujutro u zgradi vlade Kosova, kako „Politika” nezvanično saznaje, mogle su se čuti i reči nekih istaknutih funkcionera vladajućeg Samoopredeljenja.

„Srpska lista je umešana u ubistvo kosovskog policajca i pokušava da uništi pravni sistem Kosova, što je direktna pretnja ustavnom poretku i treba pozvati pravosudne organe da rade svoj posao i da se konačno zabrani ova partija. Potrebno je do kraja godine učiniti sve da ona bude odjavljena od strane centralne izborne komisije, jer je očigledno da ona za svoj rad dobija instrukcije iz Beograda”, naveo je jedan od istaknutih funkcionera Samoopredeljenja na sastanku gde su bili prisutni i neki predstavnici diplomatskog kora.

A poruke koje se sve češće čuju iz Prištine, da SL treba ukinuti, nesumnjivo predstavljaju najavu nastavka kampanje usmerene protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, smatra Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost. Za „Politiku” kaže da je Srpska lista godinama kost u grlu albanskih političkih struktura i njihovih zapadnih mentora, jer upravo ona predstavlja jedno od najvažnijih sredstava u borbi za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

„Objedinjujući i artikulišući interese srpskog naroda, ta politička grupacija postala je sinonim za očuvanje jedinstva srpskog naroda na Kosmetu. Drugim rečima, SL je prerasla u nešto više od obične političke partije. Transformisala se u srpski opštenarodni pokret za odbranu i opstanak na Kosmetu. Upravo SL ima nepodeljenu podršku, skoro jednodušnu, Srba na Kosmetu. Isto tako, ima razgranatu mrežu članstva i lokalnih odbora koji mu daju mogućnost brzog i efikasnog organizovanja i delovanja. A kada na to dodamo i njegovu beskompromisnost u borbi za očuvanje srpskih nacionalnih interesa, nepopustljivost prema uticajima i interesima iz Prištine ili nekih zapadnih centara moći, stvar nam postaje potpuno jasna. SL uz SPC predstavlja jedan od temeljnih stubova u borbi za opstanak srpskog naroda i očuvanje južne srpske pokrajine”, navodi Graovac.

I upravo zato poruke koje stižu iz Prištine, da SL treba ukinuti i izbrisati, potrebno je da se ozbiljno shvate ne samo kao pretnja već i najava pravca daljeg delovanja predstavnika privremenih prištinskih institucija. „Kurti i njegovi saradnici godinama pokušavaju da kriminalizuju tu srpsku političku organizaciju. Lepe joj etiketu terorističke organizacije, povezuju je s ruskim ’Vagnerom’, pripremajući na taj način i domaću i stranu javnost na konačan obračun. Uzmemo li u obzir da je Kurtijeva strategija potpuno jasna i da se svodi na slamanje, pokoravanje i proterivanje kosmetskih Srba, nema sumnje da će protiv Srpske liste upotrebiti sva sredstva. Uništavanje najmoćnije srpske političke organizacije u južnoj pokrajini za njega je preduslov ostvarenja tih primarnih ciljeva”, zaključuje Srđan Graovac.

ŠAMAR KURTIJU PRAVO IZ ALBANIJE: Edi Rama se oglasio i obraća se KFOR-u

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA