Najnovije

ZAHAROVA OŠTRO TRUDOU: Ti lažeš, a Izraelci su me tek šokirali!

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da kanadski premijer DŽastin Trudo laže da nije znao za nacističku prošlost Jaroslava Hunka, koji je dobio počasti u kanadskom parlamentu.

Prethodno se Trudo izvinio za "strašnu grešku", tačnije za odavanje počasti ukrajinskom esesovcu u parlamentu Kanade, rekavši da je to bilo monstruozno skrnavljenje sećanja na milione ljudi koji su poginuli u Holokaustu, i veoma, veoma bolno za jevrejski narod".

"Kanadske vlasti nastavljaju da izvode predstavu sa skandalom oko odavanja počasti nacističkom saradniku Jaroslavu Hunku u parlamentu. Kao pokušaj da se skrene pažnja, predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rot je postavljen za žrtvenog jarca. Premijer Trudo je ponudio svoje 'iskreno' izvinjenje, rekavši da 'nije kriv i da nije znao'. To je sve laž, svi su sve znali", napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečima, teško je pretpostaviti da "zamenica premijera Kanade Kristija Frilend, odana i dugogodišnja pristalica Ukrajinskog kongresa Kanade i Svetskog kongresa Ukrajine (UVC), unuka nacističkog zločinca Mihaila Homjaka, nije znala za neslavnu prošlost "prijatelja" tog istog Kongresa i njegovog dugogodišnjeg sponzora Hunka.

Osim toga, istakla je Zaharova, Hunkova unuka Tereza objavila je fotografiju njenog dede kako čeka da se sastane sa Trudoom i Zelenskim u sali za prijem.

"Pre nego što odete u inostranstvo kao počasni gost na događaj sa učešćem Zelenskog, moraju da vas provere specijalne službe od A do Š. I to ne samo u Ukrajini i Kanadi, već i u SAD, Britaniji i nizu drugih zemalja", napomenula je Zaharova, istakavši da je sastanak sa Hunkom bio posebna stavka u programu posete Zelenskog, a da je njegovo ime "dobro poznato Kijevu".

Ruska zvaničnica je naglasila da je "šokirana ćutanjem izraelskog ministarstva spoljnih poslova o međunarodnom odavanju počasti SS-ovcima".

"Šutnja izraelskog ministarstva spoljnih poslova je šokantna. Nadam se da je to nesrećni nesporazum koji će biti ispravljen. Ne može biti većeg nepoštovanja sećanja na žrtve holokausta", dodala je Zaharova i upitala da li neko zaista misli da može da se otkupi mantrama "nismo znali" i "nismo krivi, on je sam došao"?

Kako je ukazala, svi su znali Hunkovu prošlost napamet, počevši od kanadske vlade, koja je organizovala posetu Zelenskog, zatim kanadski parlament i administracija ukrajinskog predsednika. 

"Znali su i bili su ponosni na nadolazeći efekat, koji je trebalo da još jednom demonstrira i konsoliduje u javnosti upravo taj 'novi identitet' Ukrajine kao NATO-centrične države. Efekat je prevazišao očekivanja", zaključila je Zaharova.

Pročitajte OVDE kako je NJujork Tajms ogolio Kijev

Izvor: Raša Tudej

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA