Najnovije

SPREMAJU SE SANKCIJE SRBIJI? Vučić pričao sa Blinkenom, nije dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao dug telefonski razgovor, ne lak, sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na KiM i da mu je on govorio o mogućim merama protiv Srbije.

"Američki sekretar je govorio o mogućim merama ako se ne budemo ponašli na odgovarajući način, postoje stvari kojih moramo da se držimo", rekao je Vučić.

Kaže i da je Blinkenu rekao da misli da je to vrlo loše.

"Vi ste velika zemlja, super sila, vaše je da činite šta mislite da morate, ja sam potpuno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", kaže Vučić.
Kako je rekao sa Blinkenom se saglasio da je potrebna deeskalacija kao i jačanje Kfora, posebno na severu Kosova i Metohije, ali i da je u razgovoru negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovsoti naših snaga.

Nismo se saglasili o prirodi onoga što se dogodilo na KiM, kao i oko suvereniteta Kosova", rekao je predsednik i dodao da ga ne interesuje šta bilo ko na svetu misli o tome.

"Mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvo likvidirani, kada nisu bili likvidirani u borbi, nego samo ranjeni, bili su u životi i predali se, a onda su sa male udaljenosti likvidirani. Nisam želeo da se saglasim da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija", rekao je Vučić.

Srbija ima dokaze i goniće hladnokrvne ubice

Komentarišući današnji upad u KBC Kosovska Mitrovica, rekao je da oni koji su to uradili imaju "kart blanš" od svojih spoljnih pomagača.

"Uopšte njih ne interesuje to, oni sad mogu da rade šta hoće, zato što su dobili 'kart blanš' od svojih spoljnih savetnika, od svojih spoljnih pomagača", izjavio je Vučić za Tanjug.

Kako je predsednik rekao, on neće dalje da priča, dok ne prođe sve ovo, a onda će, kako kaže, da priča na sav glas, makar bio jedini u svetu, makar bio kažnjen.

Vučić je naveo da Srbija ima dokaze i da će goniti hladnokrvne ubice.

Predsednik Srbije istakao je da Srbija ima dokaze i da će o tome javno govoriti.

Radoičić će morati da se odazove nadležnim organima

Predsednik je rekao da će potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je danas obavestio javnost da je podneo ostavku na tu funkciju, morati da se odazove nadležnim organima, a da li će ga tužilac goniti to je pitanje za samog tužioca.
"Zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razlog da mu postave pitanja, a šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni, to je pitanje za tužioca, a ne za mene. To nije pitanje za ulicu, za bilo koga, već za tužioca i druge nadležne državne organe", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara u Geozavodu da li će se Radoičić odazvati pozivu nadležnih organa u Srbiji.

Predsednik je rekao da nije u potpunosti pročitao sadržaj pisma koje je danas pročitao Radoičićev punomoćnik Goran Petronijević, ali da je video suštinu.

"Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije - neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose, oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije. I zato mislim kao i za neke druge stvari, moraće neka pitanja da se postavljaju. A možda uopšte nije učestvovao u tom delu, pa će tužilac naći nešto drugo ili neće naći ništa, to je pitanje za tužioca, a ne za nas", rekao je predsednik.

On je rekao i da policija mora na osnovu medijskih izveštaja da prikupi određene informacije.

"Zatim dolazi tužilac, pa tužilac da dodatno traži prikupljanje obaveštenja i onda donosi odluku - ide li na podizanje optužnog akta ili ne. U skladu sa tim hoće li biti optužnog akta ili ne za pet dana ili 50 dana možemo da procenjujemo šta je to što tužilac odnosno država želi da zaključi u celom procesu", rekao je predsednik.

DOKLE VIŠE: Novo hapšenje Srba zbog navodnih ratnih zločina na KiM

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA