Najnovije

ŠTA SE OVO KUVA? IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti nuklearnu elektranu Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine.

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad” i da se „postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti”, prenosi Dojče vele, javlja Tanjug.

Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi. Šezdeset devet zemalja podržalo je rezoluciju, koju su predložile Kanada, Finska i Kostarika, tokom 67. zasedanja Konferencije.

Ukrajinski ministar energetike German Galučenko izjavio je da je zahvalan svakoj zemlji na glasu u prilog „poštovanja garancija nuklearne i radijacione bezbednosti”, prenosi Kijev independent.

„Prihvatanje Ukrajine u Savet guvernera IAEA, kao i usvajanje rezolucije kojom se poziva na vraćanje elektrane u Zaporožju pod kontrolu Ukrajine je dokaz da je civilizovan svet sa nama”, rekao je ukrajinski ministar.

Dan ranije, Agencija za nuklearni nadzor UN-a saopštila je da je Ukrajina izabrana u odbor guvernera, jedno od dva tela za kreiranje politike IAEA, zajedno sa godišnjom Generalnom konferencijom država članica IAEA.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi u Energodaru, pod ruskom kontrolom je od početne faze invazije na Ukrajinu u martu prošle godine.

SPREMAJU SE SANKCIJE SRBIJI? Vučić pričao sa Blinkenom, nije dobro

Izvor: Politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA