Najnovije

DOJČE VELE JAVLJA - OGROMNO UKRAJINSKO BLAGO U RUKAMA RUSA: Vredno čak 12 milijardi dolara

Ukrajina je širom sveta poznata kao „žitnik Evrope“. Ali njeno bogatstvo se takođe nalazi pod zemljom. Veliki delovi ovog blaga su pod ruskom kontrolom, što značajno slabi ukrajinsku ekonomiju, piše Dojče vele.

Ruda gvožđa, koja se vadi sa dubine od oko jedan kilometar u blizini grada Dnjiprorudna u Zaporoškoj oblasti, veoma je cenjena jer sadrži više od 60 odsto gvožđa.

Pre rata najveći deo ove strateški važne sirovine, 4,5 miliona tona godišnje, izvozio se u Evropu – u Slovačku, Češku i Austriju. Ti rudnici su Ukrajini svake godine donosili 200 miliona evra deviza. Trećina izvađene rude prerađena je u čeličani u Zaporožju i gotov proizvod je izvezen.

Ali od prošlog leta ništa se nije dogodilo: Dnjeprorudne, grad koji se nalazi južno od isušenog akumulacionog jezera Kahovka, je pod ruskom upravom. Sada strateški važne sirovine idu u Rusiju. Ukrajinski, slovački i češki investitori su praktično oduzeti.

Izvoz željezne rude za metalurgiju smanjen je prošle godine za 60 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštila je ukrajinska Uprava carina.

Stručnjaci kanadskog think tanka SecDev procenjuju ukupnu vrednost sirovina pronađenih na okupiranim teritorijama na oko 12 milijardi američkih dolara. Na ovim prostorima nema samo rude gvožđa, već se nalaze i nalazišta drugih sirovina neophodnih za metalnu industriju, poput kamenog uglja, titanijuma i mangana. A to područje je bogato i zlatom, prirodnim gasom, naftom, kaolinom, solju, gipsom i uranijumom.

ŠAMAR ZAPADU - PUTIN SE OBRAĆA: Primorani smo da napustimo sporazum

Najveće ležište rude gvožđa Krivij Rih i postrojenja za preradu su i dalje pod kontrolom vlade u Kijevu, ali su stalna meta artiljerijskih napada.

– Politička računica Moskve je pre svega uništavanje ekonomskog potencijala Ukrajine. Nije bitno da li su resursi zauzeti ili uništeni artiljerijom – kaže Jaroslav Šalilo sa Nacionalnog instituta za strateške studije u Kijevu.

Ovaj ekonomski stručnjak govori o dramatičnim posledicama smanjenja resursa za ukrajinsku proizvodnju čelika. Ukrajina je 2021. izvezla oko 20 miliona tona metalurških proizvoda, a samo 2,5 miliona tona je izvezeno u prvoj polovini ove godine. Ako se ovo računa za celu godinu, onda je to smanjenje od skoro 80 ​​odsto.

NOVINAR PITAO PUTINA ZAŠTO JE UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA TAKO USPORENA: Predsednik Rusije mu odbrusio, to je propast

Kurir/DV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA