Najnovije

"Zov Ktulua": Za sve ljubitelje horora i sjajnih ilustracija

U biblioteci "Čarobna škrinja 9", Čarobna knjiga nas je obradovala remek delom horora, najboljim radom H. F. Lavkrafta, knjigom Zov Ktulua.

Foto: Čarobna knjiga

Horor, misterija, fantastika, žanrovi koji su tako privlačni milionima čitalaca. Mnogi autori se usuđuju da pišu na ove teme, ali je, avaj, malo uspešnih ili onih koji se takvima smatraju od strane stručne kritike. 
Međutim, ogromna većina bi se složila da je jedno ime napravilo najveći uticaj na žanr horor u modernoj književnosti, i to Hauard Filips Lavkraft. 
Lavkraft je pisac koji je živeo relativno kratko, kao i veliki broj velikana, na prelasku iz HIH u HH vek. NJegov životni vek su beležili brojni porazi na svim poljima, ali je poslednja decenija života bila, književno stvaralački gledano, najbolja.


Kao i kod mnogih umetnika, posthumno je postao značajno cenjeniji.

U biblioteci "Čarobna škrinja 9", Čarobna knjiga nas je obradovala remek delom horora, najboljim radom H. F. Lavkrafta, knjigom Zov Ktulua.


Radnja je smeštena skoro u vreme kada je i priča nastala, 1926. godinu, kada se Fransis Terston bliže upoznaje sa bogatom naučnom ostavštinom svog dede - ujaka koji je umro pod čudnim okolnostima. 


Pažnju mu privlači misteriozni idol užasnog izgleda iza kog stoji još gora priča o božanstvu, kosmičkom entitetu koga obožavaju opskurna lica i koji čeka pogodan momenat kako bi se uzdigao i svojim zlim delovanjem ugrozio postojanje čitavog sveta.


Privlačnim pripovedanjem i postepenim hodom ka vrhuncu, Lavkraft uvodi čitaoca u teskoban svet koji gradi.


Strane pozivaju na čitanje i želite da ne ispustite knjigu pre samog kraja, koji neće otkriti mnogo toga i koji će ostaviti mašti na dalje tumačenje sveta koji je Lavkraft izgradio. 

Dubini same priče u velikoj meri doprinosi malo je reći fantastična ilustracija Fransoa Baranžea, koji je svoj dečački san ostvario oživljavajući Lavkraftov horor.
Izuzetno detaljan rad na kompletnoj slici, kako na prikazima ljudi, tako i prirode, mora, samog Ktulua, ostrva, će vas naterati da se zapitate radi li se u stvari o fotografiji. 

Potpuno nepotreban pokušaj opravdavanja Lavkraftovog "rasizma" od strane urednika na poslednjim stranama je u potpunosti nepotreban, ali neće pokvariti utisak na sjajno izdanje koje je izdato u odličnom, velikom formatu i na sjajnom papiru koji u punoj meri dozvoljava uživanje u umetnosti.

Svi ljubitelji horora i sjajne ilustracija, ali ne samo oni, zaista će uživati u ovoj knjizi.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA