Najnovije

BILD - Zapad se sprema da pristane na ruske uslove

U poverljivom pismu generalni sekretar UN ruskom ministru spoljnih poslova predlaže da izgradi sporazum između Sekretarijata UN i Ruske Federacije na osnovu četiri ključna principa koji će oživeti Crnomorsku inicijativu

Ujedinjene nacije su spremne da pristanu na sve uslove ruske strane za nastavak Sporazuma o žitu, piše "Bild" pozivajući se na poverljivo pismo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu od 28. avgusta.

Gutereš u pismu poziva Lavrova da "izgradi sporazum između Sekretarijata UN i Ruske Federacije na osnovu četiri ključna principa", uz pomoć kojih je moguće da se crnomorska inicijativa obnovi.

NJihova realizacija će dovesti do "sprovođenja i ispunjenja svih zahteva" koje je ranije najavila ruska strana, piše izvor.

Generalni sekretar kao prvi predlog ističe ukidanje finansijskih sankcija EU protiv ruske poljoprivredne banke "Roseljhozbank" koja je isključena iz sistema finansijskih transakcija SVIFT još u junu 2022. godine.

UKRAJINCI UDARILI NA KINU: Zabranili joj ulazak u Marijupolj,...

Za isti izvor je predstavnik Evropske komisije potvrdio da se traži rešenje za ovo pitanje i da nije isključio stvaranje posebne "ćerke kompanije" Ruske poljoprivredne banke koja bi "plaćala preko SVIFT-a u skladu sa sankcijama EU uvedene poljoprivrednim i prehrambenim transakcijama".

Iz SVIFT-a su za "Bild" rekli da su svega svesni i da pomno prate diskusije o crnomorskoj inicijativi koje se "trenutno vode na visokom nivou".

Kao drugi predlog, Gutereš je u pismu Lavrovu izrazio spremnost UN "da osiguraju ruske brodove od ukrajinskih napada u Azovskom i Crnom moru u roku od četiri do šest nedelja", uz učešće velike osiguravajuće kompanije "Loids" (Lloyd's), prenosi izvor.

SMENJENI MINISTAR ODBRANE IZ UKRAJINE: Spremite se za treći svetski rat

Ruskim kompanijama za proizvodnju đubriva se u istom pismu nudi pomoć u vezi sa vraćanjem njihovih zamrznutih sredstava u EU, dodaje list.

Konačno, u pismu, generalni sekretar napominje da su predstavnici UN već vodili pregovore sa Evropskom komisijom, kao i sa vlastima Nemačke, Belgije, Španije i Holandije da se ruskim brodovima sa hranom i đubrivom ponovo omogući pristup lukama EU.

Prema pisanju lista, rusko rukovodstvo proučava predloge UN, a portparol ukrajinske vlade rekao je za izvor da se Kijev neće vratiti na Sporazum o žitu pod takvim uslovima.

MASK PRIZNAO! Sabotirao veliki ukrajinski napad na rusku flotu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA