Најновије

БИЛД - Запад се спрема да пристане на руске услове

У поверљивом писму генерални секретар УН руском министру спољних послова предлаже да изгради споразум између Секретаријата УН и Руске Федерације на основу четири кључна принципа који ће оживети Црноморску иницијативу

Уједињене нације су спремне да пристану на све услове руске стране за наставак Споразума о житу, пише "Билд" позивајући се на поверљиво писмо генералног секретара УН Антонија Гутереша руском министру спољних послова Сергеју Лаврову од 28. августа.

Гутереш у писму позива Лаврова да "изгради споразум између Секретаријата УН и Руске Федерације на основу четири кључна принципа", уз помоћ којих је могуће да се црноморска иницијатива обнови.

Њихова реализација ће довести до "спровођења и испуњења свих захтева" које је раније најавила руска страна, пише извор.

Генерални секретар као први предлог истиче укидање финансијских санкција ЕУ против руске пољопривредне банке "Росељхозбанк" која је искључена из система финансијских трансакција СВИФТ још у јуну 2022. године.

УКРАЈИНЦИ УДАРИЛИ НА КИНУ: Забранили јој улазак у Маријупољ,...

За исти извор је представник Европске комисије потврдио да се тражи решење за ово питање и да није искључио стварање посебне "ћерке компаније" Руске пољопривредне банке која би "плаћала преко СВИФТ-а у складу са санкцијама ЕУ уведене пољопривредним и прехрамбеним трансакцијама".

Из СВИФТ-а су за "Билд" рекли да су свега свесни и да помно прате дискусије о црноморској иницијативи које се "тренутно воде на високом нивоу".

Као други предлог, Гутереш је у писму Лаврову изразио спремност УН "да осигурају руске бродове од украјинских напада у Азовском и Црном мору у року од четири до шест недеља", уз учешће велике осигуравајуће компаније "Лоидс" (Lloyd's), преноси извор.

СМЕЊЕНИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ИЗ УКРАЈИНЕ: Спремите се за трећи светски рат

Руским компанијама за производњу ђубрива се у истом писму нуди помоћ у вези са враћањем њихових замрзнутих средстава у ЕУ, додаје лист.

Коначно, у писму, генерални секретар напомиње да су представници УН већ водили преговоре са Европском комисијом, као и са властима Немачке, Белгије, Шпаније и Холандије да се руским бродовима са храном и ђубривом поново омогући приступ лукама ЕУ.

Према писању листа, руско руководство проучава предлоге УН, а портпарол украјинске владе рекао је за извор да се Кијев неће вратити на Споразум о житу под таквим условима.

МАСК ПРИЗНАО! Саботирао велики украјински напад на руску флоту

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА