Najnovije

RASPRAVA O MIRU? Čudna formula Zelenskog, Peskov ima poruku za njega

Trenutno se oko „formule mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog odvijaju teško objašnjivi procesi , dok razgovor o planu Kijeva bez učešća Rusije izgleda veoma čudno, izneo je zvaničnik Kremlja Dmitrij Peskov danas u razgovoru sa novinarim.

„Za neke mirovne procese ovde još uvek postoji praznina. Vidite potpuno neobjašnjive procese pod ovom formulom mira Zelenskog: kombinacija zemalja koja razgovara o nekoj efemernoj formuli mira bez učešća Rusije je veoma čudan proces“, rekao je Peskov.

Takozvanu formulu mira predložio je Zelenski u novembru 2022. Sastoji se od 10 tačaka, čija će implementacija navodno pomoći da se okonča sukob.

Blumberg je, pozivajući se na izvore, izvestio da je u decembru 2023. u Saudijskoj Arabiji održan tajni sastanak Ukrajine, njenih saveznika G7 i male grupe zemalja sa globalnog juga, tokom kojeg je Kijev pokušao da pridobije podršku njenim uslovima za mirovne pregovore sa Ruskom Federacijom, ali nije postignut ozbiljan napredak. Među učesnicima su bili zvaničnici Indije, Turske i Saudijske Arabije.

Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova je u decembru takođe izvestio o ovom sastanku o takozvanoj formuli mira Zelenskog, uz napomenu da je održan u potpunoj tajnosti. Istovremeno, ministar je naglasio da bliski saveznici i istomišljenici Rusije koji su u tome učestvovali „nisu obećavali nikome da će od nas čuvati bilo kakvu tajnu o pitanju koje se tiče Ruske Federacije“.

On je takođe nazvao Zelenskog „formulu mira“ plodom bolesne mašte . Ističući da je njegova suština vraćanje Rusije u granice iz 1991. godine, a ne energetska i prehrambena bezbednost Ukrajine. Osim toga, ministar je sve pokušaje Zapada da dovede Kijev do pobede u sukobu nazvao prevarom.

ŠTA SE DANAS DEŠAVALO NA FRONTU: Izveštaj svih napada obe vojske (MAPA)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA