Najnovije

PRIŠTINA NASTAVLJA: Posle "džavelina" slede i drugi sistemi

Proces transformacije takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u snage s vojnim kapacitetima, koji je ušao u šestu godinu desetogodišnjeg plana, odvija se po planu, saopštilo je Ministarstvo odbrane tzv. Kosova, prenosi RSE.
DŽavelin / Skrinšot

DŽavelin / Skrinšot

LJiridona Gaši, politički savetnik ministra odbrane "Kosova" Ejupa Maćedoncija, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je ovaj proces već u drugoj fazi implementacije sveobuhvatnog plana.

Očekuje se da će ova faza, koja je, po njenim rečima, završena oko 85 odsto, biti završena sledeće godine.

"Ova faza predviđa podizanje borbenih kapaciteta. Tokom ove dve godine fokus je više na ulaganju u moderne sisteme naoružanja... pošto je zahtev ′Kosova′ za kupovinu projektila ′džavelin′ već objavljen. Ali ovo nije jedini sistem koji planiramo da kupimo", rekla je Gašijeva.

Administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena je 11. januara obavestila Kongres o predloženoj prodaji oružja "Kosovu" u okviru američkog programa inostrane vojne prodaje. Prema Zakonu o kontroli izvoza oružja, Kongres u ovom slučaju ima 30 dana da razmotri zahtev, ali nije potrebno odobrenje.

Zahtev "Kosova" uključuje kupovinu 246 projektila "džavelin" FGM-148F i opreme za praćenje, saopštila je američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju, te dodala da će ova prodaja oružja "pojačati dugoročne odbrambene sposobnosti ′Kosova′ da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i ispuni svoje bezbednosne zahteve".

Proces transformacije tzv. KBS-a u "Oružane snage Kosova" počeo je u decembru 2018, kada je Skupština tzv. Kosova odobrila zakonske izmene za promenu mandata KBS-a. Planirano je da ovaj proces traje deset godina, do 2028.

Tzv. Kosovske bezbednosne snage trenutno broje oko 2.500 pripadnika. Nakon prelaznog roka očekuje se da će se ovaj broj povećati na više od 7.500 i uključiće aktivne i rezervne članove.

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA