Najnovije

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U AFRICI: Hteli da smaknu prijatelja Rusije

Još jedan pokušaj državnog udara protiv lidera Burkine Faso, koji je prijatelj Rusiji, Ibrahima Traorea nije uspeo

Ibrahim Traore (Foto: RIA Novosti)

Informacija o pokušaju državnog udara u Burkini Faso delimično je potvrđena.

Uveče 14. januara, izvori Afričke inicijative u rukovodstvu Burkine Faso potvrdili su pokušaj napada na konvoj vlade, ne navodeći da li je u njemu bio lider zemlje, komandant vojske Ibrahim Traore. Istovremeno, prema preliminarnim informacijama dobijenim od lokalnih javnih ličnosti, „ljudi iz njegovog najužeg kruga“ pokušali su da svrgnu lidera Burkina Fasa.

Prema rečima sagovornika AI, zaverenici nisu uspeli da uhvate šefa države jer on iz bezbednosnih razloga menja smeštaj za noćenje. Prema podacima medija, u pokušaju državnog udara niko iz najvišeg rukovodstva zemlje nije povređen.

„Najpoštenijeg predsednika“ Tomasa Sankaru, koji je predvodio Burkinu Faso od 1983. do 1987. godine, zbacio je i ubio njegov bliski prijatelj, budući diktator Blez Kompare.

Ovo je drugi pokušaj svrgavanja sadašnjeg predsednika Ibrahima Traorea. Prethodnu zaveru otkrile su bezbednosno-obaveštajne snage te zemlje 26. septembra prošle godine. Prema tvrdnjama vlasti Burkina Fasaa, planirana je nasilna promena vlasti koju će izvršiti „vojnici i civili“, uhapšene su 4 osobe, dve su uspele da pobegnu.

Osnivač i lider Lige za odbranu crnih Afrikanaca (LDNA), Beanzen Egunči, tvrdio je da je pokušaj septembarskog državnog udara navodno organizovao mlađi brat i nećak predsednika Obale Slonovače Alasan Uatara.

Novu poruku iz Donbasa pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA