Најновије

ПОКУШАЈ ДРЖАВНОГ УДАРА У АФРИЦИ: Хтели да смакну пријатеља Русије

Још један покушај државног удара против лидера Буркине Фасо, који је пријатељ Русији, Ибрахима Траореа није успео

Ибрахим Траоре (Фото: РИА Новости)

Информација о покушају државног удара у Буркини Фасо делимично је потврђена.

Увече 14. јануара, извори Афричке иницијативе у руководству Буркине Фасо потврдили су покушај напада на конвој владе, не наводећи да ли је у њему био лидер земље, командант војске Ибрахим Траоре. Истовремено, према прелиминарним информацијама добијеним од локалних јавних личности, „људи из његовог најужег круга“ покушали су да свргну лидера Буркина Фаса.

Према речима саговорника АИ, завереници нису успели да ухвате шефа државе јер он из безбедносних разлога мења смештај за ноћење. Према подацима медија, у покушају државног удара нико из највишег руководства земље није повређен.

„Најпоштенијег председника“ Томаса Санкару, који је предводио Буркину Фасо од 1983. до 1987. године, збацио је и убио његов блиски пријатељ, будући диктатор Блез Компаре.

Ово је други покушај свргавања садашњег председника Ибрахима Траореа. Претходну заверу откриле су безбедносно-обавештајне снаге те земље 26. септембра прошле године. Према тврдњама власти Буркина Фасаа, планирана је насилна промена власти коју ће извршити „војници и цивили“, ухапшене су 4 особе, две су успеле да побегну.

Оснивач и лидер Лиге за одбрану црних Африканаца (LDNA), Беанзен Егунчи, тврдио је да је покушај септембарског државног удара наводно организовао млађи брат и нећак председника Обале Слоноваче Аласан Уатара.

Нову поруку из Донбаса прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА