Najnovije

RAZDRUŽITI BiH PO ČEŠKO-SLOVAČKOM MODELU: Pravedno je da srpski narod stvori jedinstvenu državu

Zbornik naučnih radova „Srbi u vihoru novog sveta: Srbija i Srpska pred izazovima“ Milimira Mučibabića u izdanju „Prosvete“ Beograd, u kojoj autor odgovor vidi u održavanju i razvoju duhovnog i političkog jedinstva srpskog naroda iznad novih državnih granica, predstavljena je danas u Ruskom domu u Beogradu.

Republika Srpska (Foto: Vlada RS)

Promociju je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosveta“ Beograd uz podršku Ruskog doma, a na njoj je, osim autora, govorio naučni savjetnik Instituta za novu istoriju Srbije Aleksandar Raković, autor naučnih tekstova.

Promociji je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Raković je istakao da srpski narod treba da ima jedinstvenu državu koju bi činile Srbija, Republika Srpska i Crna Gora, sa kojima bi Severna Makedonija, kao posebna država, činila jedinstven prostor.

„Moj stav je da Republika Srpska treba da bude jedna država sa Srbijom. To je legitimno, legalno i pravedno rešenje. Ne može se Srpska smatrati nekom separatističkom tvorevinom, to je paradoks“, rekao je Raković, prenosi Srna.

On je dodao da treba imati u vidu da će na putu ka tom cilju biti pritisaka kakvi se još i ne naslućuju, ali da će srpski narod uspeti, jer se bori za pravednu stvar, a to je jedinstvena srpska država.

„Ako su naši preci uspeli u tome, onda ćemo i mi da objedinimo Srbe u jednu državu. I muslimani-Bošnjaci imaju pravo na svoju državu. Oni su naša braća po poreklu. A da bismo bili još bolja braća i susedi, treba da teret na leđima rasteretimo tako što ćemo se u BiH razdružiti na češko-slovački način“, rekao je Raković.

On je ukazao da se na Republiku Srpsku neprestano vrše pritisci i da se suočava sa širokim i dubokim napadima raznih stranih zapadnih agentura.

„Eksponenata za napada na Srpsku ne nedostaje, od visokog predstavnika, preko zapadnih ambasada, pa do Ustavnog suda i Suda BiH, dok je čitavo rukovodstvo Republike Srpske pod stalnim pritiskom“, rekao je Raković.

On je dodao da su Srbi u Crnoj Gori uspeli da obnove svoj identitet, dok na Kosovu i Metohiji, koje je teže pitanje, treba sačekati priliku koja će doći da se i ono reši na pravedan način.

„Tek onda možemo reći da su iz vrtloga 21. veka Srbija i Srpska izašle kao pobednici i da treba da vode računa o Srbima van srpskih država“, rekao je Raković.

On je pozdravio borbu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za dobrobit srpskog naroda da mu se vrati suverenitet koji mu pripada po Dejtonskom sporazumu, iako je to teška borba.

U ovom zborniku autori su dali odgovore kako će Srbi uspeti da „izguraju“ 21. vijek koji je pun novih izazova i pritisaka i na Srbiju i na Republiku Srpsku, koji su postali suptilniji, ali ne manje opaki po srpski narod.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA