Najnovije

Možda vi ne volite sneg, ali zato ga vaš pas obožava - i bilo bi dobro da je sve tako jednostavno

Psa treba navikavati na izlaske na sneg, pogotovo ako do tada nije bio u prilici da se sretne s tim "izazovom".

Irski seter (Foto: Freepik)

Veterinari kažu da hladno vreme i sneg nisu smetnja, kako za odrasle pse tako i za štenad, koja posebno vole igru na snegu i nije neobično da  ispruže jezik i ližu sneg. Naravno, ne treba preterivati i ne treba kuci dozvoliti da jede sneg jer može doći do prehlade, koja rezultira povišenom telesnom temperaturom i promenom opšteg stanja.

Tokom zimskih meseci povećan je rizik da se vaš ljubimac razboli, posebno kod pasa koji izlaze u šetnju iz toplog doma. Najveća opasnost preti šapama i vrhovima ušiju, pogotovo ako pas boravi dugo na otvorenom, jer psi koji žive u stanu nisu prilagođeni dugom boravku na niskim temperaturama. Zato pre izlaska na sneg zaštitite šape vašeg ljubimca. Za tu namenu postoje specijalne zaštitne kreme za negu šapa, koje štite od promrzlina i od nastajanja ranica izazvanih solju.

Dužina dlake je veoma bitan faktor zaštite od niskih temperatura. Psi duge dlake su otporniji na niske temperature od kratkodlakih vrsta koji ne bi trebalo da se izvode bez zaštitne odeće, a boravak na otvorenom im je potrebno ograničiti na kraći vremenski period. Bez obzira na niže temperature i sneg, pse je potrebno svakodnevno izvoditi u šetnju.

Ukoliko primetite da pas drhti - to je znak da mu je hladno. Organizam na taj način reaguje, tačnije, ubrzava metabolizam da bi održao telesnu temperaturu, to je ujedno i najbolji pokazatelj kada je potrebno prekinuti šetnju. Posle povratka potrebno je da mu operete šape toplom vodom i temeljno obrišete (jer vlaga u tom području predstavlja povoljnu sredinu za razvoj gljivica), i ako je potrebno, telo istrljate peškirom i osušite.

Izvor: moj.pet-centar.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA