Najnovije

ŠMIT PONOVO PRETI: Nametnuće izborne zakone uprkos dogovoru većine u BiH

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, ponovo je poručeno da će izmene koje se odnose na integritet izbora biti nametnute, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica.

Kristijan Šmit (Foto: Jutjub)

Iz OHR je to poručeno nakon što je u javnosti predstavljen dokument kao dogovor predstavnika stranaka koje čine vlast na nivou BiH - SNSD, HDZ BiH i Trojke - održan prošle sedmice u Laktašima.

Sarajevska N1 tv., podseća da u dokumentu objavljenom nakon sastanka u Laktašima stoji da će ovo pitanje finalizovati u februaru, iako je, kako navode, Šmit još u decembru saopštio da će nametnuti izmene koje se odnose na integritet izbora, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica.

Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista. Vlasti BiH do sada nisu uspele da usklade Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake. Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mestima koji rade transparentno i nezavisno", navode iz OHR i dodaju:

"Ovo već treba početi sa opštinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokratije. Građani BiH moraju imati poverenje u izborne sisteme, doslednu primenu proceduralnih mera zaštite i tajnost glasanja.

Nakon sastanka u Laktašima iz vladajuće državne koalicije je poručeno da su načinili značajne pomake u pregovorima vezanim za izmene Izbornog zakona.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA