Најновије

ШМИТ ПОНОВО ПРЕТИ: Наметнуће изборне законе упркос договору већине у БиХ

Из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат, поново је поручено да ће измене које се односе на интегритет избора бити наметнуте, уколико лидери то не учине у наредних неколико седмица.

Кристијан Шмит (Фото: Јутјуб)

Из ОХР је то поручено након што је у јавности представљен документ као договор представника странака које чине власт на нивоу БиХ - СНСД, ХДЗ БиХ и Тројке - одржан прошле седмице у Лакташима.

Сарајевска Н1 тв., подсећа да у документу објављеном након састанка у Лакташима стоји да ће ово питање финализовати у фебруару, иако је, како наводе, Шмит још у децембру саопштио да ће наметнути измене које се односе на интегритет избора, уколико лидери то не учине у наредних неколико седмица.

Очекивања високог представника исказана у његовој изјави из децембра 2023. остају иста. Власти БиХ до сада нису успеле да ускладе Изборни закон са међународним стандардима о транспарентности и интегритету изборних процеса и добрим праксама који се примењују у демократским изборима и стога је ту могуће остварити помаке. Да будемо јасни, ти помаци морају обухватити јасну идентификацију сваког бирача, електронско бројање гласова онако како су их бирачи дали, сигуран пренос гласачких листића до бирачких одбора на бирачким местима који раде транспарентно и независно", наводе из ОХР и додају:

"Ово већ треба почети са општинским изборима у октобру. Сваки лажни глас је препрека у достизању европских стандарда у погледу слободе и демократије. Грађани БиХ морају имати поверење у изборне системе, доследну примену процедуралних мера заштите и тајност гласања.

Након састанка у Лакташима из владајуће државне коалиције је поручено да су начинили значајне помаке у преговорима везаним за измене Изборног закона.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА