Najnovije

LUKAVI JURIŠ NA AVDEJEVKU: Rusi prošli kroz cev - razvalili OSU!

Aktivna faza borbi za zauzimanje (prema Rusima oslobađanje) strateški važnog grada u DNR – Avdejevke, deo Donjecke aglomeracije, počela je u oktobru prošle godine. Ruske trupe napreduju kako unutar grada, uglavnom sa jugoistoka, gde su njihove jedinice prethodno uspostavile uporište u zoni nekadašnjeg industrijskog preduzeća, tako i na izvesnoj udaljenosti ka severu i jugu, postepeno dovršavajući taktičko opkoljavanje grada i kreću ka zapadu.

Posle izvesnog zatišja prvih dana januara, kada su ruska artiljerija i avijacija uglavnom dejstvovali po ukrajinskom garnizonu, pregrupisavši se i rotirajući, ruske jurišne grupe su prošle nedelje napale Avdejevku iz više pravaca.

Najznačajnije napredovanje Oružanih snaga Rusije dogodilo se na jugoistočnoj periferiji grada, gde su bivši rekreativni centar Carska Ohota i niz ulica stavljeni pod rusku kontrolu.

Vojni dopisnici izveštavaju o ratnom lukavstvu koji su ruski vojnici koristili prilikom napada na ukrajinske položaje u rekreativnom centru. Ruska vojska je otkrila podzemnu cev prečnika nešto manje od metra, kroz koju je 150 ruskih jurišnika probijalo put u pozadinu neprijatelja koji drži “Carski lov” (Carskuю ohotu). Kao rezultat iznenadnog ruskog napada protivnik je opkoljen i uništen, a teritorija kompleksa je došla pod rusku kontrolu.

Prema poslednjim podacima, ruske jurišne grupe nastavljaju da se kreću prugom ka centru grada i već su se približile tramvajskom prstenu koji se nalazi na kraju ulice Gruševskog. Vojni dopisnici javljaju da je mikrookrug (ruski izraz za stambeni kompleks/četvrt/blok koji pokriva prostor od 10 do 160 hektara) duž Soborne ulice pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Ukrajinska vojska užurbano priprema nove linije odbrane, uključujući i područje železničke stanice, ali je situacija za Oružane snage Ukrajine kritična. Ruske trupe su zauzele sve dominantne kote i kontrolišu protivničke komunikacije.

Pod kontrolom Rusa su, ulice Sportivnaja, Sobornaja i Černiševskog. U ulici Lenjina u ovom delu grada, protivnik drži oko pet kuća pod kontrolom. Takođe, deo baze PVO i utvrđeni rejon Čeburaška potpuno su stavljeni pod kontrolu ruskih jedinica. Od ruskih položaja do 9. mikrookruga na jugoistočnoj periferiji Avdejevke ostalo je manje od kilometra.

U protekla 24 časa Oružane snage Ukrajine očajnički pokušavaju da pomere ruske snage sa granica grada, nekoliko napada izvele su manje jurišne grupe, koje su u borbama uništene. Videvši neefikasnost ove taktike, ukrajinske jedinnice su prebacile pojačanje sa suprotnog boka i krenule u protivudar većim snagama.

Grupe pešadije, pojačane borbenim vozilima pešadije Bredli i tenkovima, nekoliko sati su napadale položaje ruskih boraca, ali nisu uspele da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije.

Do danas, ukrajinske jedinice nisu postigle uspeh, ali samoubilački napadi se nastavljaju. Posle svakog napada, Ukrajinci gube skoro celu pešadijsku grupu, ali se na iste ne osvrću, a sada je sudbina ne samo odbrambenog dela u jugoistočnom delu Avdejevke u pitanju, već i celog grada.

Nakon očekivanog povlačenja ukrajinskih jedinica iz baze PVO na južnoj periferiji Avdejevke, ruskim snagama će biti mnogo lakše da napreduju ka selu Severnoje, što će još više približiti operativno-taktičko opkoljavanje Avdejevke. Borbe ne jenjavaju na severnim prilazima gradu i severozapadnom boku, ali do sada ovde nije zabeležena značajnija promena položaja.

Zauzimanje Avdejevke od strane Oružanih snaga Rusije, kao i Marinke, otvoriće nove operativne mogućnosti za dalju ofanzivu Oružanih snaga Rusije i značajno će zakomplikovati situaciju za Oružane snage Ukrajine na donjeckom pravcu. Ukrajinci već pripremaju nove odbrambene linije u neposrednoj pozadini dela Donjecke oblasti pod njihovom kontrolom, ali Ukrajinci očigledno nemaju dovoljno vremena i novca za to. Pitanje je trenutka kad će Avdejevka pasti pod rusku kontrolu.

Pročitajte OVDE šta je rekao Dodik o Srpskoj 

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA