Najnovije

KVINTA NEMOĆNA - KURTI NE ODUSTAJE: Evro jedina valuta - ukidamo dinar!

Tzv. premijer prištinskih vlasti, Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bilšimi sastali su se juče sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašem Šunjogom. Glavna tema razgovora bila je nova Uredba Centralne banke Kosova, koja je danima u žiži interesovanja domaće i međunarodne javnosti.

Za Kurtija, primena ove Uredbe predstavlja poštovanje zakona.

Upravo je to rekao na sastanku ambasadorima Kvinte, čije su zemlje ranije izrazile zabrinutost načinom i kratkim rokom za početak primene koji predviđa uredba.

Kurti je, kako je saopštila kosovska vlada, ukazao na „važnost poštovanja ustavnosti i zakonitosti u zemlji od svih i istovremeno poštovanja nezavisnih vlasti, u ovom slučaju Centralne banke”.

„Među glavnim pitanjima rasprave bilo je i ono o Uredbi Centralne banke, koja se očekuje da stupi na snagu 1. februara, sa posebnim naglaskom na njen član 35, koji propisuje da je jedina valuta dozvoljena za platni promet gotovina i platnog sistema u Republici Kosovo, evro je jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i Zakona o Centralnoj banci Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Gotovo u isto vreme stižu vesti o navodima Besnika Bišljimija, koji je za Glas Amerike na albanskom rekao da je Centralna banka jedino telo koje sprovodi monetarnu politiku na Kosovu i da svaki pritisak na odluke ove banke predstavlja mešanje u nezavisnost institucije.

Podsetimo, krajem godine Centralna banka Kosova donela je Uredbu sa nizom pravila koja se odnose na regulisanje prava poslovanja sa valutama na Kosovu. Ova uredba, koja predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da stupi na snagu 1. februara.

Iako se to ne pominje u tekstu same Uredbe, tumači se da srpski dinar od početka sledećeg meseca neće moći da se koristi za plaćanje, odnosno da će oni koji ga koriste biće tretirani kao prekršioci zakon.

Samo dan pre nego što su mediji objavili novu regulativu Centralne banke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da Priština „razmišlja o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom”, ali i da navodno „upada u poštanske štedionice”.

Bilo je negativnih reakcija iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, pre svega zbog načina i kratkog roka predviđenog za primenu uredbe.

Ambasada SAD u Prištini pozvala je vladu Kosova da preispita odluku, "konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje odluka, kako bi se ublažio uticaj Uredbe".

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog takođe je izrazio zabrinutost zbog kratkog perioda za prilagođavanje pre primene Uredbe CBK o platnom prometu, ističući da će to posebno uticati na građane u većinski srpskim sredinama.

O ovoj temi govorio je guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji.

On je pre dva dana za RTK2 potvrdio da Uredba potvrđuje da je evro jedina zvanična valuta za sve bankarske transakcije na Kosovu, ali i rekao da „niko ne može da zabrani davanje ili plaćanje iz Srbije, ako su u evrima”.

On je naglasio da se ovom uredbom ograničava korišćenje gotovine od "nelegalnih finansijskih institucija koje nemaju licencu Centralne banke".

Zbog toga je Ismailji rekao da se rešenje može naći u licenciranju jedne srpske finansijske institucije na Kosovu od strane CBK, koja bi radila sa dinarom, ali i "priznala" da je evro zvanična valuta.

Pročitajte OVDE o novom naoružavanju Hrvata od strane SAD-a

Izvor: KosSev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA