Najnovije

NAJVIŠI VOJNI ZVANIČNIK NATO-A ZATRAŽIO: Crna Gora da pošalje više vojske na Kosovo

Najviši vojni zvaničnik Natoa admiral Rob Bauer, koji je protekle sedmice boravio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, izjavio je da Nato nastoji da očuva bezbednost i umiri tenzije na čitavom Balkanu i da je povećao broj vojnika u okviru Kfora nakon sukoba u Banjskoj u septembru prošle godine. Istakao je da je popunjenost Kfora na zadovoljavajućem nivou, te da nije bilo potrebe da se traži od Crne Gore da poveća broj vojnika u okviru misije.

VCG (Foto: flickr)

Bauer je u intervjuu za crnogorski list Pobjeda kazao da će Nato i EU nastaviti da održavaju mir u regionu Zapadnog Balkana u budućnosti.

"Nato je, kao odgovor na ono što se desilo u septembru na Kosovu, povećao broj vojnika u Kfora, a to je zato što gledamo šta se dešava na terenu. Gledamo svet oko sebe i gledamo svaku promenu bilo da je na Balkanu, istočnim granicama, Indo–Pacifiku. Gledamo gde god je potrebno i naš je zadatak da održavamo bezbednost", rekao je Baure.

Sada se, naglasio je, vodi rasprava o tome da li je broj snaga u okviru Kfora dovoljan, te poručuje da ako bude potrebno, onda će se razgovarati o brojkama i eventualnom povećanju kapaciteta.

"Mi procenjujemo svaku misiju, svake godine postoji ocena o tome kako misija napreduje i ako je potrebno, menjamo je", poručio je Bauer.

Na pitanje da li je sa crnogorskim ministrom odbrane razgovarao o mogućem povećanju broja crnogorskih vojnika u okviru Kfora, Bauer pojašnjava da Nato potražuje povećanje broja vojnika u okviru misija u skladu sa potrebama na terenu, što, dodaje, nije uslovljeno da pojačanje mora da bude iz određene zemlje.

"Dakle, način na koji Nato funkcioniše je sledeći: imamo, recimo, jedan broj vojnika, dakle, potreban nam je određeni broj vojnika i potrebni su nam različiti tipovi snaga, treba nam pešadija, ili nam treba izviđanje, ili nam je potrebna logistika, tako da se misija sastoji od različitih snaga. Dakle, ono što mi onda radimo je idemo u određene zemlje saveznice i tražimo te snage. Komandant naših snaga, vrhovni komandant Evrope nikada neće reći: 'Nemam dovoljno ljudi iz Holandije, nemam dovoljno vojnika iz Velike Britanije', to nikada neće reći. Ako ima sve trupe koje je tražio, srećan je i na nacijama je da daju više, manje, učestvuju u misiji. Ne učestvuju svi narodi u svakoj misiji, to nije kolektivna odbrana", ukazao je on

Dakle, to je, ističe, politička odluka u svakoj od zemalja saveznica Natoa.

"To je suverena odluka suverene države. Nato nikada neće reći - hej, trebalo bi da uradite više. Ako nema dovoljno snaga i, na primer, neka nacija nije dala svoj doprinos, mogli bismo da odemo do predstavnika te zemlje i kažemo - hej, ti nisi dao doprinos", napominje Bauer.

Na konstataciju da sve to ukazuje da Nato nije tražio od Crne Gore da pošalje više vojnika na Kosovo od trenutna dva, Bauer potvrđuje da nije bilo potrebe da Crna Gora poveća snage u okviru Kfora.

"Ne, nismo. Popunjenost Kfora je veoma dobra. Tako da trenutno nemamo problema", poručio je Bauer.

Izvor: Pobjeda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA