Najnovije

Završeno suđenje roditeljima dečaka optuženog za ubistvo u "Ribnikaru": Prepirka umesto odbrane

Kecmanovići nisu iznosili odbranu, već je bilo prepiranja u sudnici, javljaju beogradski mediji.

Mesto tragedije (Foto: Jutjub)

U Višem sudu u Beogradu danas se je završeno suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Kecmanovići nisu iznosili odbranu, već je bilo prepiranja u sudnici, javljaju beogradski mediji. Odbrana je tražila da se suđenje otvori za javnost, a punomoćnici da roditelji prisustvuju njihovom iznošenju odbrane, jer neće davati iskaze, jer nemaju nikakvih saznanja o krivičnom delu za koje su Kecmanovići optuženi. 

Na prethodnom suđenju koje je bilo u ponedeljak sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Psihoterapeut Jugoslava Zajić izjavila je danas da je odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost sa suđenja roditeljima doneta u interesu maloletnog lica i dodala da ona lično smatra da je zbog preosetljivosti informacija i medijske senzacije bolje da suđenje bude zatvoreno.

Ona je za Tanjug dodala da odluku suda treba poštovati svaki član prisutan u tom procesu.

"Što se tiče nastavka procesa, vidim da javnost traži određenu odgovrnost i vidimo da je maloletno lice počinilac koji nema tu krivičnu odgovornost i onda se negde traži odgovornost roditelja. Roditelji imaju neku odgovornost u procesu razvoja, sazrevanja. Očekujem da se kroz ovaj proces i ovaj jedinstven slučaj utiče na prevenciju i da se pokaže posledice postoje", rekla je Zajićeva.

Danas je trebalo da se sudu obrate i oštećeni nakon čega sledi odbrana optuženih. Svi optuženi su juče kratko negirali krivicu.

U Palatu pravde u pratnji advokata danas je došla Miljana Kecmanović majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira Kecmanovića dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

Članovi porodica ubijenih su danas ostali ispred sudnice, noseći u rukama fotografije žrtava, dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih.

Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko Ivanović i instruktor u tom klubu Nemanja Marinković.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud oca, Vladimira K, osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanovića i instruktora u tom klubu Marinkovića predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanović i instruktor u tom klubu Marinković.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA