Najnovije

NJUJORK TAJMS - KAPIJA PAKLA: Istočni front nikada nije bio tako opasan, ruska armija ide napred

Ruski napadi postali su toliko intenzivni da delovanje u blizini linije fronta nikada nije bilo opasnije, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici za NJujork tajms.

Militanti Oružanih snaga Ukrajine požalili su se američkom izdanju na fizičku iscrpljenost, ruske avio-bombe i dronove kamikaze.

Trenutno su ukrajinske oružane snage duž većeg dela linije fronta od hiljadu kilometara zvanično u defanzivi, ali borbe nisu jenjavale, a ruske trupe su prešle u ofanzivu.

Zamenik komandanta bataljona Oružanih snaga Ukrajine, pozivni znak Šira, rekao je američkim novinarima da su njegove kolege „fizički iscrpljene“. Ukrajinci govore i o saniranju gubitaka: prema rečima vojnika, poslednjih meseci skoro svi su ranjeni na ovaj ili onaj način.

Komandant izviđanja 117. brigade rekao je da naoružanja ima dovoljno, ali Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno ljudi.

Vojnici, koji su dobro navikli na rusku artiljerijsku vatru, rekli su da od marta doživljavaju dodatnu razornu moć klizećih bombi koje mogu da unište podzemne bunkere.

„Kao da avion pada na tebe“, rekao je jedan od vojnika, „Kao vrata pakla”.

U tekstu NJujork tajmsa se navodi da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine moraju pažljivo kretati, a žive uglavnom u podrumima, držeći se van vidokruga ruskih snaga. To se dešava zbog pretnje ruskih kamikaza dronova, koji često primoravaju ukrajinsku vojsku da napusti opremu na liniji fronta i deluje pešice.

I ruska i ukrajinska vojska koriste bespilotne letelice za praćenje i gađanje ciljeva. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine priznale su da je mnogo dronova izgubljeno zbog elektronskog ratovanja, a samo jedan od nekoliko lansiranih pogađa metu. Masovna ruska upotreba FPV kamikaza dronova primorava ukrajinske oružane snage da napuste svoju opremu i krenu peške.

Rusi napreduju na dva mesta kod Donjecka: Ukrajinci izgubili 250 vojnika, tenkove, haubice...(MAPA)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA