Najnovije

Potpuna obnevidelost: Zelenski priznaje kapitulaciju, a priziva eskalaciju

„Plan pobede“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je priznanje kapitulacije, jer je očigledno da i po njegovoj proceni, da bez masivnog uključivanja NATO država u sukob ukrajinska vojska u dogledno vreme neće moći da pruža nikakav otpor, smatra analitičar Branko Pavlović.

Vladimir Zelenski predstavio je danas pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobede“ koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja.
„Potpuna obnevidelost“ – težnja ka maksimalnoj eskalaciji
Osim priznanja poraza, „plana pobede“ Zelenskog otkriva i želju za maksimalnom eskalacijom sukoba, gde bi naravno glavni teret te eskalacije trebalo da nose zemlje NATO, a ne ukrajinske snage, kaže Pavlović za Sputnjik.

„Koncept koji predlaže da bi došlo do mira, a to je NATO u formi priključenja i u formi prisustva snaga NATO na teritoriji Ukrajine, osnovni je uzrok rata. Zelenski misli da ako upetostruči ono što je dovelo do stradanja, da će se stradanje ukrajinskog naroda i ukrajinske države zaustaviti. Tako da je to jedna potpuna obnevidelost i možda bi u tome samo trebalo videti zahteve CIA da on ide sa maksimalno zaoštrenim zahtevima, da bi se nešto od tih želja CIA i Stejt departmenta da dođe do dalje eskalacije sukoba sa Ruskom Federacijom, ipak ispunilo.“
Pritisak na Belu kuću
Odnosno, da bi se „plan pobede“ Zelenskog mogao koristiti za pritiske da li na Bajdena ili neki vrh Amerike da donesu odluke o udaru po dubini Ruske Federacije, ne bi li isprovocirali Rusiju da neodmereno reaguje, dodaje Pavlović.

„Ruska Federacija je već rekla da će reagovati žestoko, ali bi oni želeli da to bude i više nego što bi bilo primereno, tako da je to jedan te isti koncept, samo što je sada na steroidima, koji je doveo do uništenja Ukrajine i strašnih patnji ukrajinskog naroda. Toliko o Zelenskom i njegovom planu.“

Zelenski će predstaviti zapadnim liderima svoj „plan pobede“ na predstojećem samitu Saveta Evrope, koji će se održati sutra i prekosutra gde će, smatra Pavlović, dobiti veliku podršku.

„Ali ta tela kao što je Savet Evrope takođe služe samo za to da bi zamisli CIA o pritisku na neke delove američkog establišmenta koji očigledno pružaju otpor daljem zaoštravanju odnosa sa Rusijom, jer bi na vojnom planu bili u još lošijoj poziciji. Odnosno, da bi ova varijanta eskalacije sa Rusijom dobila na zamahu. Inače, ta odluka će se rešiti u samo jednoj tački, a to je Bela kuća. U osnovi jedino što je važno je šta će Bela kuća reći, da bismo znali da li kao svet idemo u dalju eskalaciju sukoba NATO protiv Ruske Federacije, ili u ovom trenutku, ipak ne“, zaključio je Pavlović.

„Plan pobede“ po tačkama
Prva tačka „Plana pobede“ Zelenskog je geopolitička i tiče se pozivanja Ukrajine u NATO „odmah“.

Druga tačka je odbrana i podrazumeva nastavak operacija na teritoriji Rusije i ukidanje ograničenja za udare na njenu teritoriju, zajedničko uništavanje ruske avijacije sa partnerima, proširenje upotrebe dronova i raketa i pristup savezničkim obaveštajnim podacima. Ova stavka ima tajni dodatak.

Treća tačka je obuzdavanje: Ukrajina predlaže da na svojoj teritoriji rasporedi određeni nenuklearni strateški paket obuzdavanja, koji će biti dovoljan za zaštitu od svake vojne pretnje iz Rusije. Postoji i tajni dodatak koji su već dobili lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke).
Četvrta tačka je razvoj ekonomskog potencijala Ukrajine i jačanje sankcija (postoji tajni dodatak koji se predaje SAD i EU).

Peta tačka je osmišljena za posleratni period: posle rata ukrajinska vojska može da iskoristi svoje iskustvo za jačanje odbrane NATO-a i Evrope, ukrajinski vojnici će moći da zamene deo američkog kontingenta u Evropi.

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA