Najnovije

BUGARI REKLI "ADIO" RUSIJI: Gotovi izbori, sada je sve jasno u kom pravcu Sofija ide

Bugarska je na sedmim uzastopnim prevremenim parlamentarnim izborima ponovo pokazala naklonost ka proevropskim politikama, s obzirom na rezultate koji ukazuju na pobedu GERB-a, partije bivšeg premijera Bojka Borisova, sa 26,4% glasova, dok je proevropska koalicija Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska osvojila 14,9% glasova, što je pozicionira na drugo mesto.

Ovakav rezultat pokazuje da je uticaj evropskih integracija i saradnje sa Zapadom u Bugarskoj i dalje dominantan, uprkos sve prisutnijoj proruski orijentisanoj opoziciji.

Dominantne proevropske snage

GERB, dugogodišnji politički igrač u Bugarskoj, podržava produbljivanje integracija sa Evropskom unijom i blisku saradnju sa NATO-om. Bojko Borisov je u prošlosti pokazivao stav prema stabilnosti Bugarske unutar evropske politike i ekonomije, a ovakav izborni uspeh može se smatrati povratkom poverenja građana u njegov pristup. Pored toga, koalicija Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska zauzima važnu ulogu u promovisanju reformi koje idu u prilog evropskim standardima i prozapadnoj orijentaciji zemlje, što je dodatno učvrstilo njihov položaj kao važne snage u novom sazivu parlamenta.

Jačanje proruskih partija

Dok su prozapadne snage zadržale vodeće pozicije, proruski orijentisane partije kao što su Preporod (Vazraždane), Bugarska socijalistička partija (BSP) i Dviženje za prava i slobode (DPS) nastavljaju da imaju uticaj u bugarskoj politici. Preporod, sa 12,9% glasova, otvoreno zagovara bliske odnose sa Rusijom i protivi se sve jačem uticaju Evropske unije i NATO-a. S druge strane, BSP, kao naslednica Komunističke partije, održava istorijsku bliskost sa Rusijom, iako nije isključivo fokusirana na tu orijentaciju.

Ovaj rezultat ukazuje na rastuću podršku ideji alternativnog pravca za Bugarsku, koju deo stanovništva vidi kao način da zemlja zadrži određeni suverenitet i nezavisnost od Zapada, što postaje sve izraženije u trenutnom globalnom kontekstu.

Izazovi i mogućnosti

S obzirom na sve veću podelu u bugarskom društvu po pitanju političke orijentacije, pred novim parlamentom stoje značajni izazovi. Glavna tema biće kako uspostaviti ravnotežu između očuvanja evropskih standarda i povoljnih odnosa sa Rusijom. Proevropske partije će verovatno nastaviti da podstiču politike koje podržavaju razvoj ekonomije u okviru EU, ali istovremeno moraju da odgovore na zabrinutost birača koji se osećaju marginalizovanim u tom procesu.

S druge strane, prisustvo proruskih partija u parlamentu doprineće većoj raznovrsnosti stavova, ali i političkim trvenjima, jer će te stranke zastupati stavove koji mogu biti u suprotnosti sa zvaničnom politikom EU i NATO-a.

Rezime

Izbori u Bugarskoj pokazali su da proevropske snage i dalje imaju snažnu podršku, ali je porast popularnosti proruskih partija pokazatelj da deo stanovništva želi alternativu. Kako će Bugarska dalje oblikovati svoj politički kurs zavisiće od sposobnosti nove vlade da osluškuje zahteve obe strane i da pronađe ravnotežu između proevropskih težnji i veza sa tradicionalnim partnerima na Istoku.

PAKLENI PLAN UKRAJINACA JEDVA OSUJEĆEN: Hteli da upadnu u novi deo ruske teriotirije po uzoru na Kursku oblast

Na osnovu podataka o podršci strankama na izborima u Bugarskoj:

Proevropske stranke:

GERB (26,4%)
Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska (14,9%)
Ukupno: 41,3%

Proruske stranke:

Preporod (Vazraždane) (12,9%)
Bugarska socijalistička partija (BSP) (7,8%)
Dviženje za prava i slobode (DPS) – delimično proruska (8,9%)
Ukupno: 29,6%

Ostale stranke, poput Saveza za prava i slobode i Postoji takav narod, imaju više neutralnu poziciju ili menjaju stavove u zavisnosti od političkog konteksta, ali nisu isključivo proruske niti proevropske.

Zaključak: Proevropske stranke imaju ukupno 41,3% glasova, dok proruske stranke zajedno imaju oko 29,6%.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA