Najnovije

Vašington post: Rusi ubrzano napreduju na frontu, najbrže u poslednje dve godine

Oružane snage Rusije napreduju u zoni specijalne vojne operacije najbržim tempom u poslednje dve godine zahvaljujući novoj taktici, piše list „Vašington post“.

Ruske snage su u avgustu i septembru zauzimale teritoriju brzinom koja nije viđena od početka napada 2022. godine, ocenjuje analitičar kompanije „Blek bird“ Pasi Parojnen.

Kako se navodi, u protekla dva meseca Oružane snage Rusije oslobodile su 823 kvadratna kilometra teritorije, najvećim delom između Artjomovska i Ugljedara.

Ocenjuje se da ruske snage primenjuju efikasnu taktiku, kao što je juriš u malim grupama, što smanjuje verovatnoću otkrivanja i efikasnost uzvratne vatre. Takva taktika kombinuje njihove prednosti u moćne napade.

„Ukrajinci su sa poteškoćama pružali otpor, čak i kada su ostvarivali lokalne pobede. To je očigledno u mestima kao što je Ugljedar“, navodi se u članku.

Pored toga, ističe se da su ruske snage povećale nivo komunikacije na bojnom polju, što im pomaže da bolje koordinišu napade.

„Ukrajinski vojnici govore da Rusija ima dovoljno resursa da nastavi sa pritiskom, dok zapadna pomoć ne nadoknađuje manjak oružja“, zaključuje autor članka.

Ranije je savetnik šefa DNR Jan Gagin rekao da je na administraciji Ugljedara postavljena ruska zastava, dok je drugi savetnik istakao da bi grad mogao da bude oslobođen svakog dana, jer je protivnik u kotlu. Ugljedar se nalazi 60-70 kilometara jugozapadno od Donjecka. Oslobađanje tog grada odbiće ukrajinske snage još dalje od prestonice DNR i omogućiće ruskim snagama da vrše pritisak na kurahovsku grupu ukrajinske vojske kao i logističke čvorove koji vode ka Zaporožju.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA