Najnovije

Jovana Dišić dobitnica Nagrade Miloš Crnjanski za roman "Vakuum“

Autorka Jovana Dišić dobitnica je prestižne Nagrade Miloš Crnjanski za svoj prvi roman "Vakuum", koji je 2022. godine objavilo Vulkan izdavaštvo.

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar (predsednik), većinom glasova je odlučio da Nagradu Miloša Crnjanskog za 2022/2023. godinu dodeli romanu "Vakuum" autorke Jovane Dišić  u kojem su pripovedanjem u prvom licu, objedinjeni roman lika i obrazovni roman.

Smeštena na marginu životne situacije, koju prostorno predstavlja sugestivno dočarani ambijent malog grada, koju egzistencijalno određuje osećanje lične neuspešnosti, obuzeta nesigurnošću u nastojanju da osvetli značaj književnosti, junakinja romana biva upletena u intrigu koja se razvija u dva pravca: opisujući život jednog policajca i ubice, ona postepeno dopire do težišnih tačaka razumevanja same sebe. 

Zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja, predstavljaju svojstva koja su omogućila žiriju da se opredeli za roman Jovane Dišić.

Nagradu Miloš Crnjanski dodeljuje piščeva zadužbina na osnovu testamentarnog određenja Vidosave Crnjanski. Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su Izdavačka kuća Klet i Narodna biblioteka Srbije.

Izvor: Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA