Najnovije

Da li znate da postoji "zlatni sat" za odlazak na spavanje? Najzdravije je leći tačno tada, a evo i zašto...

Ako se budite neispavani i umorni, čak i ako ste spavali osam sati, možda jednostavno u pogrešno vreme odlazite u krevet

Stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22:00 i 23:00 časa i da je to povezano i sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Evropskog društva za kardiologiju.

- Telo ima 24-časovni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulisanju fizičkog i mentalnog funkcionisanja. Rezultati sugerišu da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti telesni sat, sa negativnim posledicama po zdravlje kardiovaskularnog sistema, iako ne znamo uzroke toga - rekao je autor studije dr Dejvid Plans sa Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji. NJihova prosečna starost bila je 61 godina, raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, a 58 posto su bile žene. Tokom prosečnog praćenja ovih ljudi od 5,7 godina 3.172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su legali u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u period od 22:00 do 22:59.

U poređenju sa tim "zlatnim satom", postoji 25 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 posto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23:00 časa do ponoći i 24 posto veći rizik ako zaspite pre 22:00 časa.

Nije krivac samo hrana: 4 loše životne navike koje mogu da dovedu do...

- Naša studija pokazuje da je optimalno vreme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tela i da odstupanja mogu da budu štetna po zdravlje. Najrizičnije vreme za odlazak na spavanje je bilo posle ponoći, potenijalno zato što može da smanji verovatnoću da se vidi jutarnja svetlost, što resetuje telesni sat - objasnio je dr Plans i dodao: 
- Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vreme spavanje se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srce, nezavisno od drugoh faktora rizika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vreme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi da budu jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Izvor: b92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA