Najnovije

DODIK: U narednim danima videće se ko je spreman da služi svom narodu

Pošto BiH želi početak pregovora s EU, mora se ponašati evropski, poručio je predsednik Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će se u narednim danima videti ko je spreman da služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu.

"Videće se ko gleda napred, a ko u retrovizor. Neko je pre 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH. I mi smo se ljutili na EU zato što njihova terapija ne deluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo disciplinovan pacijent", piše Dodik u objavi na Iksu (nekadašnjem Tviteru).

Kako navodi, pošto BiH želi početak pregovora s EU, mora se ponašati evropski. Dodaje da je EU funkcionalna zato što su njene članice definisale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni.

"Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definisao nadležnosti, prava i obaveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora", istakao Dodik.

Predsednik Srpske je naveo da će se videti postoji li spremnost da se to promeni.

"BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama posle Dejtona, tako i danas. Što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo, ona je sve lošije funkcionisala, gubila je smisao dejtonske i postajala nikakva", poručio je Dodik.

Dodik ističe da je razlog to što neki nisu bili posvećeni sprovođenju nadležnosti, već kako da od entiteta oduzmu nove i nove.

"Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Videćemo da li se i to promenilo. Ustav odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podseća na pravila SAD ili EU i već sam nekoliko puta rekao - nije problem u ustavnom okviru, već u motivima i namerama", rekao je Dodik.

Poručio je da će se videti postoje li iskreni motivi.

"Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH. To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije. Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i BiH u EU s mehanizmima zaštite kao EU. Ti mehanizmi nisu uvek svima po volji, ali oni garantuju evropsku solidarnost. A ona nije koliko će se kome dati. Nego bez obzira ko je koliki, ima jednaka prava", istakao je Dodik.

Naveo je da želi zemlju koja funkcioniše poput Evropske unije u EU, zajedno sa Srbijom.

"Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. veka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava na uređivanje svoje kuće. BiH može biti jedna funkcionalna zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta. Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari", zaključio je Dodik.

PRIŠTINA O UKIDANJU DINARA: Prelazni period od tri meseca za sprovođenje uredbe

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA