Najnovije

PRIŠTINA O UKIDANJU DINARA: Prelazni period od tri meseca za sprovođenje uredbe

Centralna banka takozvanog Kosova najavila nove mere u sklopu ukidanja dinara.

Centralna banka takozvanog Kosova preduzeće dodatne mere u naredna tri meseca kako bi obezbedio prelazni period za sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama, saopštila je ta institucija.

Prva mera je uvođenje besplatne telefonske linije (0800-222-55), imejl adrese za žalbe, kao i namenskog "vajber" broja.

Jedna od mera, kako navode, predviđa i pojednostavljene uslove za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri opštine na severu, uz mogućnost kompletiranja dokumenata (dokaz o adresi) nakon otvaranja i aktiviranja računa.

"Ukidanje takse od strane CBK za plaćanje računa institucijama koje nisu banke, sa naglaskom na menjačnice, da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u kosovskim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, sa naglaskom na četiri opštine na severu. Proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na severu zemlje sa dodatnim ekspoziturama i povećanje pružanja finansijskih usluga u opštinama na severu zemlje", navodi se u saopštenju.

Ističu da je "olakšavanje komercijalnim bankama da pružaju bankarske usluge i mobilno bankarstvo u svakoj od četiri opštine na severu, organizovano u cilju da što bliže bude građanima".

"To je jedna od najnovih mera CBK, kao i postavljanje nekoliko bankomata kao i drugih uređaja za elektronsko plaćanje (POS) ili finansijske samousluge. Olakšavanje procesa za konvertovanje dinara u evro, od licenciranih institucija i menjačnica. Nastavak pojačane promotivne aktivnosti, sa personalizovanim i ujednostavljenim materijalima, video-porukama, kao i finansijskom edukacijom. Povećanje pristupa finansijama, i povećanje kreditiranja i drugih finansijskih paketa. Razmatranje uslova konverzije sa preferencijalnim kursevima prilikom prijema sredstava i podizanja na bankomatima (ATM) sa međunarodnim karticama izdatim van Kosova", navodi se i naglašava da su to najnovije mere koje je CBK donela nakon što je na snagu stupila uredba koja predviđa evro kao jedinu valutu na Kosovu i Metohiji.

Iz CBK su danas saopštili da se ove akcije preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a, sa spremnošću da se razmotri bilo koja opcija.

"Ovaj plan doprinosi građanima, posebno onima sa ograničenim pristupom finansijama i finansijskim uslugama i omogućava povećanje pristupa sigurnim finansijama preko banaka i menjačnica, finansijsku inkluziju i njihovu zaštitu od nezdravih finansijskih aktivnosti, kao kontinuirano angažovanje CBK-a zasnovano na najboljim evropskim praksama", zaključuje se u saopštenju.

EU ODOBRILA REZOLUCIJU: Profit od zamrznute ruske imovine ide Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA