Najnovije

Taker Karlson dolazi u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić nalazi se u Dubaiju gde se susrela sa poznatim američkim novinarom.

Taker Karlson (Foto: printskrin)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u Dubaiju na Svetskom samitu vlada, izjavila je da joj je američki novinar Taker Karlson rekao da će Srbiju najverovatnije posetiti sredinom ove godine.

"Sviđa mu se naša zemlja i ima posebno poštovanje za predsednika Aleksandra Vučića", rekla je Brnabićeva za "Novosti".

Predsednica Vlade Srbije je na Samitu predsednika vlada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sedela pored američke novinarske zvezde i sa njim razgovarala o intervjuu koji je uradio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sastanci na margini Samita

Brnabićeva se, na marginama Svetskog samita vlada 2024, koji je otvorio ministar spoljnih poslova UAE i predsednik Svetskog samita vlada Mohamed El Gergavi, razgovarala sa svojim kubanskim kolegom Manuelom Marerom Kruzom i poručila da Srbija visoko ceni principijelni stav Kube u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, čime se pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Sastankom sa Manuelom Marerom Kruzom premijerom Kube, zemlje sa kojom negujemo tradicionalno dobre bilateralne odnose, koji traju duže od 120 godina. potvrdili smo da posvećeno nastavljamo sa unapređenjem velikog prijateljstva", rekla je Brnabićeva nakon sastanka.

Premijerka je dodala da je sa Kruzom razgovarala o prostoru za dalju saradnju, posebno u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, veterinarstva, energetike, IT i digitalizacije, građevinarstva i turizma.

Brnabić se prethodno sastala sa ministrom za toleranciju i koegzistenciju UAE šeikom Nahjanom bin Mubarak el Nahhanom, osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klasuom Švabom, kao i premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem.

Premijerka Srbije se pre otvaranja Samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom.

Svetski samit vlada u Dubaiju okupio je više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Tema Samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta, uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Izvor: Tanjug/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA