Najnovije

KUVA SA DRUGE STRANE DRINE: Dodik rekao će iste noći proglasiti nezavisnost Srpske

„Oni su nama oteli nadležnosti oko izbora. Prema Dejtonu, BiH može da sprovodi izbore za članove Predsedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da sprovodi Republika Srpska.

„Bošnjaci odustali od dogovora u Laktašima pod pritiskom američkog ambasadora. Na dan kada smo držali sastanak u Sarajevu, ujutro je izašla Angelina Ajhorst, zadužena za saradnju sa BiH u ime Evropske komisije, i iznela stav da EU poštuje dogovor domaćih političara i to je trajalo samo dva sata, nakon čega je američki ambasador javno rekao da smatra da te stvari koje smo mi dogovorili nisu dobre i sve je palo. SAD najviše krive za to što BiH ne ide ka EU... Ali, na kraju će se moći zaključiti da su nam učinile uslugu, jer je EU struktura u raspadu

„Što se tiče izjave potpredsednika Federacije BiH Refika Lende da bi mogao `otvoriti pitanje naziva Republika Srpska`, tu ideju čuo pre 20 godina u Stejt departmanu“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će staviti tačku na evropski put BiH ukoliko Kristijan Šmit pokuša da se umeša u izmene Izbornog zakona, te da u tom slučaju Srpska donosi svoj izborni zakon i sprovodi izbore.

 - Inače su oni nama oteli nadležnosti oko izbora, prema Dejtonu BiH može da sprovodi izbore za članove Predsedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da provodi Republika Srpska - rekao je Dodik.

On je naveo da je nadležnost Srpske prema Dejtonskom sporazumu da provodi izbore za predsednika Republike i potpredsednike, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH.

PAVIĆ POSLAO JAKU PORUKU STRANIM AMBASADAMA: Predstojeći sastanak...

- I to će i uraditi, ali želimo da pokušamo da damo šansu dogovoru jer nismo naivni i glupi. Ako ništavilo koje se zove Šmit uz asistenciju još većeg ništavila koji se zove američki ambasador Majkl Marfi nametne bilo šta oko imovine istu noć ćemo doneti odluku o nezavisnosti Republike Srpske", istakao je Dodik.

Kada je reč o navodima potpredsednika Federacije BiH Refika Lende da bi mogao "otvoriti pitanje naziva Republika Srpska", Dodik je rekao da je on politički gigant da bi komentarisao Lendu, te da je tu ideju čuo pre 20 godina u Stejt departmanu.

  BiH je zemlja u raspadu i nikada i nije bila ozbiljna struktura, naglasio je Dodik.

- BiH je danas protektorat kojim upravljaju sve nezavršene situacije kao što je i ovaj nezavršeni Kristijan Šmit koji je pokušao da bude visoki predstavnik, pa nije uspeo - ukazao je Dodik.

ZELENSKI TRAŽIO HITAN SASTANAK - Sa Vladom, vojskom, generalima, odbrambenom industrijom

Predsednik Srpske je rekao da je ovo sve samo još jedno kretanje BiH ka njenom političkom nestanku, ističući da je posebno vidljivo da je sve što Srpska pokuša da izgradi i dogovori na zajedničkom pristupu, delovalo optimistično, dok se nije uključila američka Ambasada i sve srušila.

Dodik je naveo da se nakon Laktaša u Sarajevu, pokušalo utvrditi ono što je dogovoreno.

- Imao sam papir, imala ga je i javnost, koji su dostavili predstavnici političkih partija iz Federacije BiH. Dostavili su svoje viđenje sastanka i čitao sam to redom i pitao da li su oni to napisali - jesu, i da se ja slažem sa ovim i ovim, to je bilo 99 odsto onog što su napisali. Na kraju sam ih pitao da li se slažu sa tim, a oni kažu da se ne slažu - sa svojim stavom koji su izneli samo dva dana pre i napisali ga - naveo je Dodik, te dodao da je rezultat toga da je američki ambasador održao javno predavanje šta može, a šta ne može.

Dodik je, inače, rekao da Srpska nastavlja sa politikom ignorisanja onih koji se mešaju u unutrašnje stvari druge zemlje, što je, kako je podsetio, zabranjeno Poveljom UN.

Dodik je istakao da su Bošnjaci odustali od dogovora pod pritiskom američkog ambasadora.

- Na dan kada smo držali sastanak u Sarajevu, ujutro je izašla Angelina Ajhorst, zadužena za saradnju sa BiH u ime Evropske komisije, i iznela stav da EU poštuje dogovor domaćih političara i to je trajalo samo dva sata, nakon čega je američki ambasador javno rekao da smatra da te stvari koje smo mi dogovorili nisu dobre i sve je palo - podsetio je Dodik.

On je ocenio da su SAD najviše krive za to što BiH ne ide ka EU, budući da ruše svaku vrstu dogovora, a na kraju će se moći zaključiti da su nam učinile uslugu, jer je EU struktura u raspadu.

„GOSPODO, PROGLAŠAVAM OKUPACIJU KOSOVA“: Ovako je trebalo da završi tvoj govor u UN!

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA