Najnovije

Slanina je život, sve drugo su sitnice: 37. svetska Slaninijada od 15. do 18. februara u Kačarevu

Četiri dana gurmani će uživati u ukusima domaće slanine i proizvoda od mesa, ali i u bogatom pratećem programu

Kačarevo će u naredna četiri dana, od 15. do 18. februara, biti svetska prestonica slanine. Jer, počinje 37. svetska Slaninijada.

U hali i na centralnom seoskom trgu slaninu i prerađevine od mesa izložiće oko 300 proizvođača, svakoga dana od 8h do 20h. Ove godine se manifestacija poklapa i sa državnim praznikom pa će ljubitelji dobrog zalogaja  moći da provedu i produženi vikend u "najmasnijem" selu na planeti. 

Program festivala se deli na stalni i prateći deo. Stalni program je pre svega sadržan u osnovnoj ideji iz koje je i nastala Slaninijada, a to je takmičenje za najbolju slaninu, povodom koje se organizuje izložba svih prispelih uzoraka iz zemlje i inostranstva. U sastavu žirija su renomirani stručnjaci: profesori poljoprivrednog fakulteta dr Milan Baltić, dr Neđeljko Karabasil i  veterinar Vladan Đurković, koji će na osnovu kvaliteta, sastava, tehnologije proizvodnje, mirisa, ukusa, i izgleda proglasiti  najboljeg, i organizator će dodeliti diplomu "Zlatni pobednik Slaninijade".

Takmičenje se odvija u tri kategorije: izbor za najbolju domaću slaninu, izbor za najbolju zanatsku slaninu, i izbor za najbolju industrijsku slaninu, a ove godine tu su i specijalne kategorije: diploma za najbolju slaninu od mangulice, diploma za najdeblju slaninu, diploma za najdužu slaninu i diploma za najbolju inostranu slaninu

Predstavljanje etno kulture

Kao i uvek, prateći program privući će mnogo pažnje. Organizatori žele da na jedan duhovit način, uz puno zabave približe posetiocima etno kulturu. 

"Pored tamburaša koji će biti prisutni sva četiri dana, imaćemo koncerte  kulturno umetničkih društava koja neguju tradiciju svih etničkih grupacija koje žive u ovom mestu i posetioci će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u pesmi i igri, kao i da nauče naše narodne običaje", kažu organizatori. i dodaju:

"U četvrtak i petak u sportskoj dvorani od 13h do 15h održaće se radionica crtanja za decu "Čvarkolije na papiru" sa Nikolom Dragašem, gde ćemo uz pomoću šarenih olovaka, ideje, i mašte na kreativan način oslikati ovogodišnju Slaninijadu. Nikola Dragaš  je naš poznati karikaturista, ilustrator i mentor crtanja za decu u svom udruženju “čarobni svet crtanja” iz Pančeva".

U okviru pratećeg programa organizuje se i takmičenje u topljenju slanine "Zlatni čvarak", zatim takmičenje u spremanju svinjskog gulaša "Zlatni kotlić", i takmičenje u spremanju donatorskog slaninarskog pasulja "Čarobni Pasulj". Ove discipline uživaju veliku popularnost kod majstora kulinarstva koji se takmiče, a na radost posetilaca. Donatorski pasulj namenjen je domu za decu bez roditeljskog staranja "Spomenak" iz Pančeva.

Subota je dan za izazove

"U sportskoj dvorani od 10h do 12h prvo nastupa Slaviša Ševrt, jedan od najboljih srpskih portret karikaturista koji će dva dana za redom po 2h slikati "Slaninarske Karikature". Zatim od 12h biramo "Najljućeg Slaninara", ljuti izazov gde se prijavljuju samo takmičari sa čeličnim nepcima koje trpe ljutinu. Imaćemo više krugova takmičenja od blago ljutih paprika stižemo do Karoline Riper koja ima 2.200.000 skovila, oko 200.000 jedinica je ljuća od suzavca!

Od 13h na bini hale sportova nam dolaze najjači takmičari koji se nadmeću u izazovu držanja slanine gde će svako od njih u muškoj i ženskoj kategoriji težiti da osvoje prestižnu nagradu "Najjači Slaninar" i "Najjača Slaninarka".

Na kraju tih izazova u saradnji sa "Dinamom" iz Pančeva, klubom za obaranje ruku, dolaze nam profesionalci, koji će po najstrožijim pravilima organizovati amatersko takmičenje u obaranju ruku u kategorijama -90kg/+90kg, kao i za dame koje nećemo meriti. "Najjača Slaninarska Ruka" će se organizovati u tri kategorije.

Za sva takmičenja se možete prijaviti na društvenim mrežama instagram i facebook "Slaninijada Bacon Festival", a pobednike očekuju slasne i prestižne nagrade". 

Svi ljubitelji domaće slanine i proizvoda od mesa su dobrodošli, biće slanine za svačiji dzep, od one najjeftinije, pa do one skuplje, ali slanine vrhunskog kvaliteta, a Kačarevo je blizu, oko 30 kilometara severoistočno od Beograda, i to u dva pravca - prema Vršcu i prema Kovačici. Za sva četiri dana trajanja manifestacije parking u Kačarevu je besplatan. Tako da su svi dobrodošli u "slaninarsku republiku". 

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA