Najnovije

RUSI SE PROBILI 8,6 KILOMETARA U DUBINU UKRAJINSKE ODBRANE: Preko 30 kvadratnih kilometara zauzeto (VIDEO/MAPA)

Tokom zauzimanja Avdijevke, ruske oružane snage su napredovale skoro devet kilometara duboko u položaje ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane u rezimeu napretka specijalne operacije.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

'’Dana 17. februara, tokom ofanzivnih operacija, jedinice grupe snaga Centar potpuno su oslobodile grad Avdejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici i napredovale do dubine od 8,6 kilometara“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da je ukupna površina zauzete teritorije 31,75 kvadratnih kilometara, a Kijev je izgubio više od hiljadu i po vojnika.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je prethodne noći izvestio Vladimira Putina o potpunom preuzimanju Avdejevke pod kontrolu. Predsednik je čestitao ruskoj vojsci na ovom uspehu i važnoj pobedi.

Neposredno pre toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je povlačenje ukrajinskih jedinica iz grada. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je među razlozima za predaju naselja naveo nedostatak dovoljne pomoći sa Zapada i veštačku nestašicu municije.

Kako je u petak rekao visoki zvaničnik Pentagona, SAD vide da ukrajinskim oružanim snagama ponestaje municije i drugih kritičnih resursa i smatraju predaju Avdejevke predznakom novih poraza ukrajinske vojske, neizbežnih bez nastavka američke pomoći.

Osvoboždennaя Avdeevka v Doneckoй Narodnoй Respublike


Ilustracija: RIA Novosti

Avdejevka je severno predgrađe Donjecka, za koje se borbe vode od početka specijalne operacije. Ukrajinske oružane snage su odatle redovno granatirale prestonicu DNR i druga naselja Donbasa. Zauzimanje grada omogućilo je da se linija fronta udalji od Donjecka i da se  grad značajno zaštiti od ukrajinskih napada.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA