Najnovije

AMERIKA UDARA ZA VIKEND! Spremaju se žestoke akcije

Planirane su "višeslojne" mere Vašingtona koje podrazumevaju kombinovane vojne akcije, a među metama će biti iranske snage i objekti.

Sjedinjene Države će početi da udaraju na ciljeve u Iraku i Siriji kao odgovor na napad na bazu u Jordanu predstojećeg vikenda, otkriva "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike u Vašingtonu.

"Očekuje se da će odgovor početi ovog vikenda", navodi se u objavi.

Među metama će biti iranske snage i objekti, piše list.

Prema izvorima Si-Bi-Esa, planirane su "višeslojne" mere Vašingtona koje podrazumevaju kombinovane vojne akcije.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u nedelju napadnuta američka baza na severoistoku Jordana. Tri vojnika su poginula, a više od 40 ljudi je povređeno.

Prema izveštajima medija koji se pozivaju na izvore američke vlade, dron korišćen za izvršenje napada navodno je proizveo Iran.

Kako prenosi "Politiko", Pentagon je razmatrao nekoliko opcija: udar na iransku mornaricu u Persijskom zalivu ili iransku vojsku u Iraku ili Siriji.

Hamnei: Izbegnite direktan sukob sa SAD

Vrhovni lider Irana Ali Hamnei naložio je da se izbegava direktan vojni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama usled zaoštravanja odnosa nakon napada na američku bazu, prenosi "NJujork tajms", pozivajući se na iranske izvore.

Prema njihovim izvorima, ove nedelje je Visoki savet za nacionalnu bezbednost Irana održao hitnu sednicu radi razmatranja situacije, nakon što su učesnici na sastanku predstavili svoje planove. Hamnei je odgovorio jasnim nalogom: izbegavati direktan rat sa SAD i distancirati se od dejstava grupa koje su ubijale Amerikance.

Istovremeno, Iran se sprema na uzvratna dejstva ukoliko SAD izvedu napad u znak odmazde. Izvori tvrde da je iranska komanda stavila sve oružane snage u stanje povišene borbene gotovosti, kao i aktivirala sisteme PVO i rasporedila duž granica sa Irakom balističke rakete, prenosi "NJujork tajms".

Iranske vlasti nisu istupile sa zvaničnim saopštenjem s tim u vezi.

Prethodno, troje američkih vojnika je ubijeno, a više od 40 ranjeno u napadu dronom na bazu SAD u Jordanu, saopštila je američka vojska.

Američka centralna komanda navela je da je dronom napadnuta baza na severoistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom. Jordanska vlada je, međutim, saopštila da se napad nije dogodio na njihovoj teritoriji, već u Siriji.

Američki predsednik DŽozef Bajden je za napad optužio "radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku".

SCENARIO "DAN IKS": Zapadni stručnjaci otkrili strateški važno mesto gde će početi rat NATO-a i Rusije!

Bela kuća je obećala da će odgovoriti na napad na njene vojnike na Bliskom istoku.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je istakao da odgovor može biti "višestepen, da se odvija u fazama i da potraje".

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena saopštila je da ne traži rat sa Iranom, čak i ako se povećava pritisak republikanaca da se Teheranu odgovori silom.

KAKAV HEROJSKI ČIN RUSKOG VOJNIKA: Dron izbacio bombu, on se bacio...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA