Najnovije

Vučić o rezoluciji EP: Kesa laži prosuta po Srbiji zbog sankcija Rusiji i nezavisnog "Kosova"

Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke govori o formiranju nove vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će od ponedeljka početi konsultacije o novoj vladi sa svima koji žele da razgovaraju i poštuju Ustav ove države.

"Posle toga biću spreman da odredim mandatara. Ušli smo u procese koji su važni i odlučujući za formiranje nove skupštine i vlade, uveren sam da taj posao može da se uradi brzo i efikasno ", rekao je Vučić govoreći o izborima u Srbiji u emisiji "Takovska 10" na Prvom programu RTS.

SVE ĆE BITI NAŠE SEM KOSOVA: Usvojeni sin Sirskog slavi pobedu u...

Na pitanje o primedbama o biračkom spisku u  Beogradu, kaže da su one potpuno besmislene.

"Birački spisak je dostupan svima, svako može da proveri da li je upisan ili nije. Isto mogu da urade i političke stranke i nevladine organizacije. Birački spisak je uvek izgovor za one koje se prave da ne znaju ili se pravdaju za sopstvene neuspehe", kazao je predsednik Srbije.

Dodaje da "neće biti smanjenja tenzija u društvu dok imate medije koji svu svoju aktivnost fokusiraju protiv političkih protivnika".

O rezoluciji Evropskog parlamenta: Srbija je suverena i nezavisna zemlja

O kritikama, to jest rezoluciji Evropskog parlamenta donetoj o Srbiji, Vučić kaže da o njoj ne misli ništa.

"Prve dve stvari u rezoluciji su da sam ja kao predsednik zloupotrebio poziciju i raspisao izbore želeći da osnažim apsolutnu moć koju imam. Podsetiću vas da su izbori raspisani na zahtev opozicije, a ne moj, iako sam ih molio da to ne čine", dodao je Vučić.

On je napomenuo da je bilo važno "da se kesa laži prospe po Srbiji", i to zbog geopolitičkih interesa.

"NJihovi interesi su nezavisno Kosovo, sankcije Ruskoj Federaciji... Čekamo izveštaj OEBS-a i u skladu sa time ćemo se ponašati odgovorno", istakao je predsednik Srbije.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko bude zahteva za međunarodnom istragom, odgovorio je da je nekoliko puta izneo svoje mišljenje na tu temu, a to je da "u ovoj zemlji nadležni organi Srbije sprovode istragu, Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja".

Odluka o novim izborima u Beogradu 1. marta

Govoreći o mogućim novim izborima u Beogradu, naveo je da će oni biti ponovo održani ukoliko ne bude "legitimne većine", dok vladajuća partija, kako kaže, legalnu većinu već ima.

"Imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika, a potrebno je 56. Ja se i dalje nadam da će Branimir Nestorović da pokaže odgovornost jer grad i država moraju da budu važniji od partikularnih interesa", kazao je predsednik Srbije i napomenuo da je očigledno da ne postoji "zeleno svetlo" od strane Nestorovića i njegove liste.

Prema njegovim rečima, 1. marta bi trebalo da bude poznato da li će u Beogradu biti organizovani novi izbori.

SKANDAL STIŽE IZ KIJEVA: Puštaju ih na prvu liniju fronta, neverovatna odluka vrha države

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA