Najnovije

NI PREMIJER UKRAJINE NIJE OPTIMISTIČAN: Kontraofanziva nije donela očekivane rezutate

Imamo problem sa deficitom municije na frontu, ali uz pomoć dronova, robota i novih tehnologija poput onih za elektronsko ratovanje pokušavamo da prevaziđemo taj problem, kaže Denis Šmigalj.

Ukrajinska kontraofanziva još uvek traje, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmigalj u Tokiju. Ali ona, kako je priznao, a to već nije mogao slagati jer je neuspeh očigledan, ne donosi rezultate koje su očekivali partneri Ukrajine.

"Nažalost, kontraofanziva ne donosi one rezultate koje bismo hteli mi i prijateljske zemlje. Imamo problem sa deficitom municije na frontu, ali uz pomoć dronova, robota i novih tehnologija poput onih za elektronsko ratovanje pokušavamo da prevaziđemo taj problem", rekao je Šmigalj i tako podsetio na ono što je ranije predlagao sada već bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni, a to je da je neophodno ostvariti tehnološki napredak, jer će se vojnici "pre ili kasnije istrošiti". Iz tog razloga Zalužni je čak predlagao, kako je to makar tvrdio jedan od ukrajinskih poslanika, i da se stvori posebna armija robota koja bi umesto Ukrajinaca ratovala protiv Rusa.

Ukrajinci, čini se, nisu odustali od nekih sličnih ideja, pošto je Šmigalj nagovestio neke nove izume, koji bi navodno trebalo da dovedu do interesantnih rezultata na Crnom moru ove godine.

Ipak, prema onome kako je posetu ukrajinskog premijera preneo japanski javni servis NHK, situacija je za Ukrajinu, izgleda, dosta loša, budući da je Šmigalj pretežno govorio o neuspesima, i priznao da je Ukrajina od početka SVO izgubila 20 odsto teritorije, 30 odsto ekonomije i 3,5 miliona radnih mesta. Svetlu budućnost Ukrajine ne vide ni oni koji su napustili tu zemlju, pošto Šmigalj ne očekuje da će se oni koji su otišli u EU vratiti nazad. 

Ukrajinske trupe su danas u najosetljivijem položaju do sada, pošto je američka pomoć u padu, piše japanski NHK. 

Premijer Ukrajine je dalje nastavio svoju posetu Tokiju, kako to obično rade ukrajinski zvaničnici, moleći za dodatnu pomoći od svojih partnera koja bi trebalo da dovede do imaginarne pobede Kijeva, u koju danas veruje svega 10 odsto Evropljana.

"Ako Ukrajina izgubi, ovaj rat neće biti poslednji. To će biti samo početak mnogih drugih manjih ili većih ratova širom sveta", upozorio je. 

VOJNI VRH ODAJE HVALU PUTINU ZA IDEJU: On je inicijator stvaranja...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA