Najnovije

OGOLILI SE: Vašington brutalno zarađuje na Ukrajini

Bajdenova administracija potpiruje ukrajinski sukob i opstruiše sve pokušaje postizanja mirovnog sporazuma, iz prostog razloga što od krvi prolivene na frontu itekako zarađuje.

To je otvoreno priznao portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, ukazujući da njegov resor trenutno pokušava da ubedi Kongres da je davanje novog paketa pomoći kijevskom režimu u nacionalnom interesu Vašingtona. 

Jer, naoružavanjem Kijeva, hrani se i nezajažljivost Vladimira Zelenskog koji neprekidno traži pomoć, održava se sukob, ali američka vojna industrija. Iako je on izbegao da to tako formuliše.

"Nastavićemo da radimo sa Kongresom kako bismo osigurali da je odobrenje ovog dodatnog zahteva za finansiranje u najboljem interesu američke nacionalne bezbednosti. Čuli ste sekretara da govori o tome prošle nedelje. Jedan od argumenata koji je izneo je to da se, kad je reč o bezbednosnoj pomoći Ukrajini 90 odsto novca troši ovde u SAD, što koristi američkoj proizvodnji i američkom tehnološkom razvoju", rekao je Miler.

Istovremeno, portparol je napomenuo da je nekoliko članova Kongresa imalo priliku da razgovara sa ukrajinskim i evropskim zvaničnicima tokom Minhenske bezbednosne konferencije i "direktno čuje" da pomoć Kijevu predstavlja "nacionalne bezbednosne interese Evrope, a takođe i našu transatlantsku nacionalnu bezbednost".

Paket pomoći koji trenutno stoji u Kongresu podrazumeva 95 milijardi dolara inostrane pomoći, uključujući novac za Ukrajinu, Izrael i druge zemlje. Od 60,7 milijardi dolara za Ukrajinu, pisao je ranije AP, 38,8 milijardi bi otišlo američkim fabrikama koje proizvode rakete, municiju i drugu opremu.

"Iako neki mogu tvrditi da američka pomoć nestaje u septičkoj jami nekontrolisane ukrajinske korupcije, jedna studija je pokazala da se 90 odsto dolara pomoći Ukrajini ipak ne šalje Ukrajini. Umesto toga, ova sredstva ostaju u SAD, gde su vodeće odbrambene kompanije uložile desetine milijardi u više od stotinu novih industrijskih proizvodnih pogona, otvarajući hiljade radnih mesta direktno u najmanje 38 država, sa vitalnim podkomponentama koje dolaze iz svih 50 država", naveo je "Tajm" pre nekoliko dana, ističući da je konflikt u Ukrajini "revitalizovao NATO".

Predsednik SAD DŽozef Bajden još jesenas je izjavio da oružje za Ukrajinu znači i "posao za Amerikance", napominjući da je značajan deo ovih sredstava namenjen američkim kompanijama.

Bajden je konkretno pomenuo raketne sisteme "patriot", koje proizvodi kompanija "Rajteon" u Arizoni, i artiljerijske granate koje se proizvode u 12 država širom SAD, navodeći Pensilvaniju, Ohajo i Teksas. 

Pensilvanija i Arizona su ključne države u izborima za predsednika SAD, tako da što duže traje rat u Ukrajini, ovim državama ide više para – a više zadovoljnih glasača, znači i više glasova, pa i veće izborne šanse za Bajdena.

Pročitajte OVDE o novom sukobu unutar pokreta Mi - Glas iz naroda 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA