Najnovije

EU KRITIKUJE DODIKA ZBOG PUTINA I LUKAŠENKA: Nespojivo s evropskim putem

BiH mora da se uskladi sa spoljnim i bezbednosnom politikom EU, poručuju iz Delegacije EU u Sarajevu.

"Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Belorusijom nespojivo s evropskim putem", poručeno je iz Evropske unije dan nakon što se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je navedeno u odgovoru Kancelarije EU u Bosni i Hercegovini na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o Dodikovim sastancima sa Putinom i beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Pre susreta sa Putinom, Dodik se 19. februara u Minsku sastao sa Lukašenkom.

"Od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju spoljnu, sigurnosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije", ističe se u odgovoru koji potpisuje Ferdinand Kenig, portparol Delegacije EU u BiH.

Iz delegacije EU su poručili da "ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Belorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrednosti, te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost".

Podsećaju da je ovaj sukob "prouzrokovale probleme i za BiH usled rasta cena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti".

Kako navode, EU je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu.

Dodik je na sastanku sa ruskim liderom u Kazanju rekao da "RS odbija da se pridruži sankcijama protiv Rusije" uprkos svakodnevnim pritiscima.

On je istakao dobre odnose RS sa Rusijom i Putinom lično, dok je ruski predsednik kazao da su odnosi tog entiteta i Rusije konstruktivni.

Zbog protivljenja funkcionera iz Republike Srpske, iako se BiH usaglasila sa evropskim sankcijama protiv Rusije, one nisu u potpunosti sprovedene.

RSE podseća da je reč o četvrtom sastanku dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Dodik je jedan od retkih evropskih zvaničnika koji se u tom periodu sastajao sa ruskim i beloruskim zvaničnicima.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH je za RSE ranije rekla da se "BiH obavezala da sledi sigurnosne i spoljnopolitičke smernice EU" na svom evropskom putu, te da ovo "isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama".

RUSKA VOJSKA MELJE KOD KUPJANSKA I LIMANA: Krenula ofanziva na više...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA