Najnovije

Do života preko tankog leda: Kako su stanovnici Lenjingrada preživeli 872 dana opsade

Povodom 80 godina od oslobođenja Lenjingrada objavljeni su arhivski snimci blokade grada u kojoj je poginulo oko milion ljudi.

Jedna od najvećih tragedija tokom Drugog svetskog rata, opsada Lenjingrada koja je trajala 872 dana, odnela je, prema različitim procenama, živote polovine stanovnika tadašnje severne prestonice Rusije, današnjeg Sankt Peterburga. 

Preživeli nisu imali snage čak ni da oplakuju mrtve: neki su bili krajnje iscrpljeni, drugi teško ranjeni. Sahranjivali bi ih neretko sami.

Ali, uprkos gladi, hladnoći i stalnom bombardovanju, stanovnici grada našli su u sebi dovoljno hrabrosti da prežive i pobede naciste i, na kraju, oslobode Lenjingrad.

Ove godine slavi se 80 godina od te pobede.

Ipak, ona nije izvojevana samo hrabrošću ruskog duha protiv nacističke rušilačke ideologije, već i zahvaljujući Ladoškom jezeru i trasi preko tankog leda na jezeru. Jedina spona grada sa ostalim delom zemlje s razlogom je nazvana Putem života.

Na grad je od 8. septembra 194. do 27. januara 1944. bačeno 150.000 teških artiljerijskih projektila, i više od 107.000 bombi sa visoko eksplozivnim zapaljivim punjenjem. Uništeno je 3.000 objekata, oštećeno više od 7.000 njih, a život je izgubilo oko milion ljudi. 

Grad je bombardovan svakog dana. Presečena je gotovo svaka povezanost sa ostatkom zemlje. Tada je i usledilo najgore.

Od bombardovanja je poginulo samo tri odsto onih koji su tada izgubili život, a svi ostali - 97 odsto žrtava - umrlo je od gladi. 

Svakoga dana od iscrpljenosti umiralo je oko 4.000 ljudi. Kada nisu imali šta da jedu i nisu mogli više jeli su kožne čizme, kaiševe, pa i tapete. Zbog teških uslova života majke nisu imale čime da podoje novorođenčad.

Nije bilo ni struje ni grejanja. Temperatura se spuštala i do minus 32 stepena Celzijusa, dok je visina snega dostizala pola metra.

Ipak, bez obzira na teškoće i neprestani ples između života i smrti 300 do 700 Rusa svakoga dana davalo je krv za ranjene vojnike i sugrađane.

I to je možda i jedino bilo što su mogli dati. Jer, briga o bližnjima i svom narodu, i borba za slobodu su prevagnuli!

Deo žestoke borbe za život ostao je zabeležen i do dana današnjeg i to ne samo u pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, već i na snimcima.

Povodom 80 godina od oslobođenja grada ruska video-agencija "Raptli" i Ruski državni arhiv filmskih i foto dokumenata objavili su arhivske snimke iz perioda opsade.

Vojnici koji na ramenima nose vreće sa hranom preko ledene trase Ladoškog jezera, nazvane putanjom života, lokalno stanovništvo koje uzima vodu iz Neve i rukama raščišćava grad od snega kako bi se omogućili prolazak vozila - samo su neke od upečatljivih slika iz tog vremena.

A, nama ostaje samo da im se divimo i da nikada ne zaboravimo da oni koji se danas bore protiv neonacizma za to imaju dobar razlog.

BRUTALAN PROPUST RUSKE VOJSKE: Komandir napravio nedopustivu grešku i okupio sve na jednom mestu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA