Najnovije

POČINJE VELIKO LICITIRANJE: Gde će ruska vojska naneti svoj glavni udar u „ukrajinsku dubinu“?

Počelo je očekivano veliko licitiranje: hoće li ruska vojska odmah krenuti velikim snagama na ukrajinske odbrambene linije, ako ne odmah – onda kada?

Sve su podstakli pad Avdejevke i Pobede sa ulaskom ruske vojske u Lastočkino, Stepovoe i Ivanovskoe.

Zato se zahuktava svojevrsna „velika diskusija“: sa kakvim ambicijama i na kojim frontovima mogu uslediti osnovni ruski udari sa prodorima u ukrajinsku „operativnu dubinu“?

Šta će Rusi prvo pokušati da uzmu pod svoju kontrolu Rabotino (za zaporoškom frontu) koje već napadaju, Časov Jar, Seversk ili Kupjansk? A šta će im biti dalje jer se već vide veće ambicije?

Ruski Generalštab, naravno, ne otkriva svoje namere i planove. Čak ih brižljivo skriva, između ostalog – koncentracijom trupa i vojnim operacijama koje su u funkciji prikrivanja glavnog pravca (ili glavnih pravaca) udara.

 Možda Rusija, kako tvrde Kijev i njegovi zapadni sponzori i nalogodavci, sa tim ciljem okuplja „ogroman broj vojnika“ (preko 50.000) u blizini linije fronta u regionu Zaporožja.

Bivši pripadnik ruskog vojnog vrha – Jevgenij Bužinski – naglašava:

„Dobro je što naš Generalštab krije svoje ambicije i planove. I bez toga je, međutim, sigurno da naša vojska neće napadati velike gradove – Harkov, Zaporožje, Nikolajev ili Odesu – kao što je išla na Mariupolj, Artjomovsk (Bahmut) ili Avdejevku. Uveren sam da će ti gradovi biti opkoljavani i da će se ukrajhinski garnizoni u njima i oko njih naprosto predavati“.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je oslobađanje Avdejevke nazvao „još jednim korakom ka pobedi“ i otkrio da je uveren da će ruske snage u zoni specijalne vojne operacije narednih meseci „brzo napredovati“:

„Mislim da ćemo nastaviti da idemo napred velikim koracima ka Kijevu“.

Poslanik u Državnoj dumi Viktor Vodolacki, koordinator za odnose sa parlamentom Luganske Republike, izjavio je da se u Kijevu najviše boje ruskog udara na Kupjansk. Pritom je naveo da su visoki oficiri ukrajinske vojske i lokalni zvaničnici već napustili taj grad u Harkovskoj oblasti.

Vodolacki je uveren da ništa ne može sprečiti Oružane snage Rusije da „vrate Kupjansk“.

Moskovski vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, vidi mogući razvog situacije na frontovima drugačije:

„Mislim da je zaporoški pravac sada najveći prioritet za Rusiju. I zato što se na teritoriji koju još kontroliše Kijev nalazi Zaporoška atomska centrala koja je jedna od najvećih nuklearnih elektrana u Evropi. Zato smatram da naši udari na Rabotino i Verbovoje nisu slučajni i da će naši lje napredovati prea Orehovu“.

Drugi moskovski vojni ekspert Vasilij Dandikin pretpostavlja da bi sledeće mete tokom ofanzive Oružanih snaga Rusije mogli biti gradovi Kramatorsk, Slavjansk, Seversk i Ugledar.

I Dandikin je uveren: „Naši treba da svakako oslobode Kupjansk. Čak i ako glavni udar bude na drugoj strani“.

JURIŠNE JEDINICE VOJSKE RUSIJE UPADAJU U CENTAR NEPRIJATELJA: Snimak pokazuje jak napad na Rabotinu (VIDEO)

Izvor: Fakti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA