Najnovije

DODIK: Srpska neće u EU ako je cena gubitak identiteta i tradicionalnih prijatelja

Evropa je sledeći interese SAD, izgubila svoj značaj, ocenio je predsednik RS i naglasio da uslovi Brisela pretpostavljaju gubitak identiteta građana.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće podržati proces pristupanja EU po cenu gubljenja identiteta srpskog naroda i tradicionalnih prijatelja.

"Naš stav je da tokom mogućeg procesa priključenja EU ne izgubimo svoj identitet. Zato mi ništa ne blokiramo, mi vodimo računa o našim interesima, tačno onako kao to radi Brisel", rekao je Dodik za "Izvestiju".

Na pitanje može li BiH u dogledno vreme postati član EU, Dodik je odgovorio da to ne zavisi od BiH već prvenstveno od birokrata u Briselu.

"Ako oni sada daju mogućnost pregovaračkog statusa za Ukrajinu koja je faktički u vojnom sukobu, od njih se svašta može očekivati. Na taj način sve se svodi na geostrateške uslove Zapada, a na BiH se oni prosto treniraju," rekao je Dodik.

On je dodao da je BiH većinom prilagodila svoje zakonodavstvo kriterijumima EU i dostigla nivo koji Ukrajina ne može dostići za dve godine, ako uopšte i može dostići ikada.

Dodik je ukazao da je u BiH pre deset godina bilo mnogo više optimizma po pitanju EU, ali se problem uvek javlja kada se u to pitanje uključi ideologija koja vodi k zabludi.

"Uslovi Brisela pretpostavljaju gubitak identiteta građana. Oni uvek teže tome da oblikuju neki univerzalni tip ličnosti", naveo je Dodik i dodao da Srbi ne žele da izgube svoj identitet.

Naglasio je da Srpska nije zainteresovana za unitarizaciju i centralizaciju BiH, već samo za BiH koja će se pridržavati svog Ustava.

"Mi apsolutno ne razumemo procese u EU usmerene na ukidanje našeg postojanja - rekao je predsednik Srpske i ukazao da postoji primer Belgije, koja nije žrtvovala svoju autonomiju radi stupanja u EU.

Odgovarajući na pitanje da li se RS plaši da će u slučaju stupanja BiH u EU teže graditi odnose sa Rusijom, Dodik je naveo da Srpska neće podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka njenih tradicionalnih prijatelja.

"Oni nam nameću svoje vrednosti. Mi nećemo podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka naših tradicionalnih prijatelja. Na kraju krajeva, niko i ne zna kako će izgledati EU", naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da se EU samo brže uništava, da trenutno u Evropi nema nijednog pravog lidera i političara i da je svima jasno da je Evropa, sledeći interese SAD, izgubila svoj značaj.

"Sve više izlazi na videlo pitanje unutrašnje nestabilnosti i postaje očevidno da je potrebno mnogo toga menjati u savremenoj Evropi. Pri tome ne verujem u to da su mnogi saglasni da budu ti koji ispunjavaju tuđe odluke. Zato sam uveren da je EU u sadašnjem obliku neodrživa", dodao je Dodik.

Govoreći o mogućem referendumu o nezavisnosti Republike Srpske, Dodik je rekao da Srpska čeka da neke velike sile kažu da ima pravo na samoopredjeljenje.

"Nikada nismo odustajali od potrebe jačanja naše Republike Srpske", dodao je Dodik.

Na činjenicu da će se BiH raspasti, Dodik je ukazao da je ona kolonija nekih zapadnih zemalja, a da je borba RS za njen status antikolonijalna.

"Zato mi nećemo propustiti šansu da mirnim putem zaštitimo svoj status. Na primer, ako na izborima u SAD pobedi Donald Tramp, za to se mogu javiti određeni uslovi. To se još može dogoditi. Greška je govoriti da se to nikada neće dogoditi", dodao je Dodik.

On je istakao da Srpska ostaje u okviru svojih teritorija i da se rukovodi interesima svog naroda.

"Mi smo jedan narod sa narodom Srbije i doživljavamo Srbiju kao domovinu. Mi ćemo bezuslovno očuvati subjektivitet Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Navodeći da su Nemci imali pravo da objedine Istočnu i Zapadnu Nemačku, Dodik je rekao da je moguće da će i srpski narod imati to pravo.

ZELENSKI PRIZNAO DA GA JE PUTIN ZVAO: Sastanak licem u lice u Parizu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA