Najnovije

"NJujork tajms": CIA obučava Ukrajince za subverzivni rad protiv Rusije

Od puča na Majdanu, iza koga je i stajao Zapad, Ukrajina je postala glavno oružje Amerike u špijunskom ratu protiv Rusije.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nakon puča na Majdanu, pretvorila je Ukrajinu u jednu od svojih glavnih baza za špijuniranje Rusije, otkrio je "NJujork tajms".

Američki stručnjaci su, naime, finansirali i organizovali mrežu tajnih baza na teritoriji bivše sovjetske države i Kijev uključili u "tajnu koaliciju" protiv Moskve.

List, pozivajući se na mnoštvo sadašnjih i bivših zvaničnika u SAD, Ukrajine i Evrope, navodi da Ukrajina trenutno ima najmanje 12 tajnih špijunskih baza koje se nalaze u blizini ruske granice, a u kojima se prikupljaju sve vrste informacija o Rusiji, kao i koordiniraju napadi dronova i mreža agenata koji navodno deluju unutar Rusije.

Novinari "NJujork tajmsa" posetili su jednu od tih operativnih baza, a kako tvrde, pozivajući se na izjavu visokog obaveštajnog zvaničnika Ukrajine Sergeja Dvoreckog, nju, kao i druge, je finansirala i opremila upravo CIA.

Prema pisanju lista, CIA i druge američke obaveštajne agencije su Ukrajini dostavljale informacije o kretanju ruskih trupa i raketnim udarima.

Indikativno je da je aktivna saradnja između obaveštajnih službi dve nacije počela gotovo odmah nakon puča na Majdanu 2014, te da se Kijev od tada pretvorio, kako piše američki list, u "jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona protiv Kremlja".

CIA je 2016. započela i obuku elitnih ukrajinskih komandosa poznatih kao Jedinica 2245. General Kiril Budanov, koji trenutno vodi ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu, takođe je bivši pripadnik Jedinice 2245 koju je obučila CIA, navodi "NJujork tajms".

Američki špijuni su, takođe, pružali specijalizovanu obuku pripadnicima Pete uprave – paravojne jedinice koju je Kijev stvorio za operacije protiv Rusije. 

Pripadnici ovog odreda bili su umešani u nekoliko atentata visokog profila u Donbasu, uključujući i atentata na komandanta Arsena Pavlova, zvanog "Motorola", koji je dignut u vazduh u liftu 2016. godine. 

Operativci američkih obaveštajnih službi takođe su bili ključni u pripremi odgovora Kijeva na početak ruske vojne operacije u februaru 2022.

"Bez njih ne bi bilo načina da se odupremo Rusima", rekao je bivši šef SBU Ivan Bakanov.

Moskva je više puta ukazivala da pojačane američke aktivnosti na ukrajinskoj teritoriji i težnje Kijeva da uđe u NATO predstavljaju pretnju njenoj nacionalnoj bezbednosti. 

Takođe je kao jedan od razloga za početak vojne operacije u februaru 2022. navedena potreba da se obezbedi bezbednost Rusije, dok je Kijev tvrdio da su akcije Moskve bile "potpuno ničim izazvane".

Da SAD već dugo rade u Ukrajini na pripremi operativaca za subverzivni rad protiv Rusije, izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Rad takozvanih američkih savetnika, od kojih je većina resorno pripadala CIA, dobro je poznat", rekao je Peskov, dodajući da nije tajna da su ti ljudi "zauzeli poslove u zgradi predsedničke administracije Ukrajine".

Prema rečima Peskova, CIA i druge američke agencije počele su da deluju u Ukrajini mnogo pre 2014. godine, aktivno regrutujući ljude i pripremajući ih za "subverzivni rad protiv naše zemlje". 

UKRAJINA PONOVO UDARILA NA BELGOROD: U napadu dronom ubijene tri osobe

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA