Najnovije

Američka armija objavila novi priručnik o ruskoj vojsci: Da li poznajete vašeg neprijatelja?

Priručnik se prvenstveno bavi istraživanjem ruskih kopnenih snaga protiv kojih bi se američka armija borila u hipotetičkom sukobu.

Kopnene snage SAD označile su Moskvu kao "neprijatelja" u sklopu promocije novog priručnika o ruskoj vojsci na društvenim mrežama.

Uprava za doktrinu kombinovanih snaga (CADD) objavila je priručnik od 280 strana koji detaljno objašnjava strategiju i taktike Vojske RF i prognozira kako će se zemlja ponašati u budućim sukobima. CADD je svoj dokument promovisala u objavi na društvenoj mreži Iks 26. februara uz pitanje "Da li poznajete vašeg neprijatelja?".

Priručnik se primarno bavi istraživanjem ruskih kopnenih snaga, protiv kojih bi se američka armija borila u hipotetičkom sukobu.

Ovaj dokument, poznat i po oznaci ATP 7-100.1 objavljen prošle nedelje deo je serije koju Komanda armije SAD za obuku i doktrinu (TRADOC) razvija već nekoliko godina. Prethodne publikacije sadržale su slična istraživanja o američkoj vojsci i drugim ravnopravnim i skoro ravnopravnim protivnicima: Severnoj Koreji, Kini i Iranu.

Dokumenti nisu klasifikovani kao tajni i namenjeni su za profesionalne pripadnike američkih i savezničkih snaga.

Kako se navodi, budući da je Rusija umešana u sukob u Ukrajini, istraživači američke vojske i dalje istražuju podatke dobijene na osnovu iskustava sa fronta, a u skladu sa njima će revidirati svoja uputstva u budućnosti. Stoga se navodi da je "previše rano za procenu strukture i opremljenosti bilo koje ruske jedinice za narednih 5 do 10 godina", zbog toga što sukob i dalje traje.

U delu priručnika koji se bavi odnosima Rusije sa SAD i njenim NATO saveznicima, stoji da su ovi odnosi "definisani stalnim stanjem konkurencije i sopstvenim interesima".

"Država (Rusija) traži priznanje da je svetska sila i velika je verovatnoća da će budući ruski lideri voditi politiku sličnu onoj sadašnje vlade u doglednoj budućnosti. Rusija će osporiti relativnu poziciju SAD i njen uticaj u globalnom poretku, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa američkom vojskom", navodi se u priručniku.

Autori dokumenta takođe smatraju da "rusko rukovodstvo posmatra NATO kao instrument američke geopolitičke hegemonije, a širenje Alijanse u Evropi vide kao pretnju nacionalnoj bezbednosti". 

ZAROBLJENI UKRAJINCI IZ PEŠADIJSKE BRIGADE: Deo elitne jedinice koja je pala, Rsu ih vezuju (VIDEO)

Takođe, novi priručnik američke vojske navodi da "Moskva sukob u Ukrajini posmatra kao deo šireg proksi rata protiv Rusije pod rukovodstvom Vašingtona, u sklopu kog se ukrajinska vojska žrtvuje radi zadržavanja RF". 

Lepo je videti da se u dokumentu američke vojske bar nekad navode objektivne činjenice i priznaju istinske namere SAD, pa makar i kao citati ili parafraze tuđeg mišljenja.

"Srž problema nije u Ukrajini, već u onima koji pokušavaju da unište Rusiju ukrajinskim rukama. Iako su oni godinama težili cilju onesposobljavanja Rusije, pre ćemo mi onesposobiti njih", rekao je predsednik Vladimir Putin prošlog meseca tokom posete vojnoj bolnici.

RUSKA ARMIJA AKTIVIRALA JOŠ JEDAN PRAVAC! Iznenadni napad na ukrajinsku armiju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA