Najnovije

ODIHR TRAŽI ZAKONODAVNE PROMENE: Da li je ovo za Vučića poraz ili pobeda!?

U izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine, ističe se da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre narednih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu, piše N1.

Ukazuje se da su posmatrači uočili česte gužve i proceduralne nedoslednosti na dan izbora, naglašavajući potrebu za adekvatnom obukom. Uočeni su i slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i ubacivanje glasačkih listića u glasačke kutije. Dodaje se da su mjere za obezbjeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne, što je u suprotnosti sa prethodnim preporukama ODIHR-a.

Posmatrači su primetili i brojne primere grupnog glasanja, slučajeve nedozvoljenog uticaja i neovlašćenog praćenja birača, kao i fotografisanja glasačkih listića.

„Prebrojavanje glasova na biračkim mestima i tabelarni prikaz rezultata su generalno bili efikasni, ali su proceduralne zaštitne mere nedosledno primenjene“, navodi se u izveštaju ODIHR-a.

Kao doprinos transparentnosti, preliminarni rezultati glasanja su brzo objavljeni na internetu, u skladu sa ranijim preporukama ODIHR-a.

Podseća se da je opozicija dan posle izbora ukazala na veliki broj nepravilnosti, uključujući pritiske na birače, kupovinu glasova, kao i organizovano dovođenje birača, organizovanje svakodnevnih protesta u Beogradu.

„Protesti su uglavnom bili mirni, ali je 24. decembra došlo do nasilnih incidenata koji su doveli do hapšenja nekoliko demonstranata. Lokalna izborna komisija primila je 360, a republička 36 pritužbi na proceduru i rezultate glasanja, uglavnom sa zahtevom za poništavanje glasanja. Većina tih pritužbi je odbačena. Zbog proceduralnih nepravilnosti, izbori su ponovljeni na 43 biračka mesta 30. decembra i 2. januara 2024. Konačni rezultati izbora objavljeni su 12. januara, a parlament je konstituisan 6. februara. Odziv birača bio je 58,69 odsto“, podsetio je ODIHR.

„Ukoliko se ponovo konstituiše, međuagencijska radna grupa za koordinaciju i praćenje sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa trebalo bi da deluje potpuno transparentno, uz uključivanje relevantnih aktera, poput civilnog društva“, navodi se u Izveštaju ODIHR-a na izborima u Srbiji 2023, piše N1..

Dodaje se da, kako je ranije preporučeno, treba obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i unaprediti profesionalne kapacitete izborne administracije, razmotriti standardizovanu obaveznu obuku za sve članove lokalne izborne komisije i biračkih odbora, potencijalne članove, uključujući prošireni sastav ovih tela.

„U cilju efikasnijeg ostvarivanja biračkog prava, Republička izborna komisija treba da izradi i sprovede blagovremen, sveobuhvatan i ciljan program edukacije birača, uključujući prava birača, sprečavanje grupnog glasanja i važnost tajnosti glasanja. Detaljne informacije birača i edukativni materijali treba da budu dostupni u različitim dostupnim formatima“, ističe ODIHR u preporukama u izveštaju.

Takođe se navodi da zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova treba uzeti u obzir i raditi na povećanju poverenja javnosti, kao i da treba revidirati zakone, propise i praksu kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšala implementacija smislena revizija jedinstvenog biračkog spiska, uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka.

„Zakon treba da obezbedi jasnu razliku između zvaničnih funkcija i predizbornih aktivnosti nosilaca funkcija. Vlasti treba da preduzmu mere za sprečavanje zloupotrebe položaja i državnih resursa, a svako kršenje treba proaktivno rešavati kroz srazmerne i odvraćajuće sankcije“, navodi se u preporukama ODIHR-a, prenosi N1.

Ističe se da „vlasti treba da spreče zastrašivanje i pritiske na birače, među kojima su i zaposleni u javnim i državnim institucijama, kao i u preduzećima i da treba ojačati mehanizme praćenja”.

U izveštaju ODIHR se navodi i da je Vučić dominirao kampanjom, a preporučuje se ceo set mera koje bi aktuelne vlasti trebale da usvoje, a tiču se medija, biračkih spiskova, te organizacije kampanja i izbora uopšte.

Pročitajte OVDE šta je Dačić poručio Zapadu

Izvor: N1 / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA