Najnovije

OVO ĆE ZABOLETI OPOZICIJU: Bez "međunarodne istrage" u izveštaju ODIHR! (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uslovi izbora održanih 17. decembra. Nakon višemesečne krize, plasiranja laži, stigao je izveštaj ODIHR-a i on stavlja tačku na sve besmislice i laži, rekla je Brnabićeva. Nastavljamo da radimo sa ODIHR-om, kaže premijerka.

Premijerka Ana Brnabić iznela je sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a koji, kako kaže, pokazuju da su izbori bili fer i transparentni.

Brnabićeva je navela da prema prvoj preporuci Vlada treba da formira Radnu grupu za sprovođenje preporuka ODIHR-a, dok prema drugoj treba da se razmisli o obaveznoj obuci za članove izborih komisija i biračkih odbora.

Prema trećoj preporuci, ističe, RIK treba da sprovede edukaciju za birače, a prema četvrtoj da se ispitaju zakoni i prakse da bi se omogućio uvid u birački spisak, ali tako da se štite lični podaci.

Brnabićeva je objasnila da se u petoj preporuci kaže da bi zakonom trebalo da se obezbedi jasno razdvajenja aktivnosti nosilaca vlasti u okviru javne funkcije i kampanje, da bi se sprečila zloupotreba položaja.

Prema šestoj, navodi, nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i vršenje pritiska na birače, uključujući zaposlene u javnim institucijama i preduzećima, dok prema sedmoj treba da se garantuje nezavisnost REM-a.

"Ovo su prioritetne preporuke, koje dokazuju da su izbori bili fer i transparetni i stavljaju tačku na besmislice da je izborna krađa bila epskih razmera", istakla je Branbićeva.

Ana Branabić je rekla da je u izveštaju ODIHR-a jasno navedeno da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela ukupno 54 preporuke – potpuno, uglavnom ili delimično.

"Srbija je implementirala potpuno 13 preporuka, uglavnom osam, a delimično 33. Sproveli smo u prethodnih sedam godina ukupno 54 preporuke ODIHR-a", navela je Brnabićeva, odbacujući tvrdnje da naša zemlja nije implementirala niti jednu preporuku ODIHR-a.

Prema njenim rečima, 13 od 26 preporuka, takođe, sprovela je Vlada u ograničenom manadatu.

Zaključujući obraćanje, Ana Brnabić je rekla da ODIHR u izveštaju daje manji broj preporuka.

"Nema pomena o bilo kakvoj međunarodnoj istrazi, nastaviće se rad radne grupe i nema preporuke da izborna lista ne sme da nosi ime osobe koja nije kandidat", zaključila je premijerka Srbije.

Što se tiče relokacije birača, kako je rekla premijerka, to je bio jedan od argumenata opozicije da su izbori pokradeni.

"U izveštaju ODIHR-a se konstatuje da je to postojao kao problem, da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su dovezeni da glasaju za vladajuću stranku", kaže premijerka.

Prema njenim rečima, nema nikakvog dokaza da su te tvrdnje tačne, već se samo naglašava da su se širile.

"Ne možete imati dokaz kada se to nije desilo", kaže Brnabićeva.

Kako je navela, zamera se da je u biračkom spisku bilo preminulih lica, ali se opet navodi da to mnogi tvrde, a nema dokaza.

Napomenula je da ako je opoziciji smetao birački spisak, što nismo gledali birački spisak.

Kada je reč o tvrdnji da je Aleksandar Vučić bio dominantan, premijerka je to potvrdila.

"To je bila odluka opozicije, njihova cela kampanja se bazirala na Aleksandru Vučiću i na napade na njegovu porodicu. Ako pogledate neke debatne emisije, na sva pitanja koja su im postavljanja od KiM do ekologije, predstavnici opozicije su odgovarali sa 'Mi smo protiv Aleksandra Vučića'", objasnila je Brnabićeva.

Pogledajte šta je sve rekla premijerka:

Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao u Tirani

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA